A kormány szerint minden rendben a természet védelemével

Az elmúlt évtizedek egyértelmű nyertese a természetvédelem, mondta V. Németh Zsolt államtitkár.

V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a jelenlegi uniós ciklusban 2800 milliárd forintot fordítanak természetvédelemre, ami 500 milliárd forinttal több, mint az előző uniós ciklusban erre szánt összeg.

Hozzátette: az elmúlt hét évben 45 százalékkal növekedett a nemzeti parkok állatállománya és 79 új országos természeti területet adtak át a meglévő bemutatóhelyek folyamatos megújítása mellett. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot - hat korábbi tájvédelmi körzet összevonásával - nyolcadikként hozták létre a hazai parkok sorában.

Puskás Zoltán, a park igazgatója elmondta, hogy a nemzeti park kialakításával, 56 ezer hektáron, létrejött a Balaton-felvidék teljes területére kiterjedő védett ökológiai rendszer. Az elmúlt időszak eredményei közül kiemelte, hogy a Bakony-Balaton Geopark három éve az UNESCO globális geoparkjának részévé vált.

Puskás Zoltán szólt arról, hogy 1997-ben 13 szürkemarha élt a területen, mára 168-ra emelkedett a számuk. Húsz évvel ezelőtt 50 bivaly volt a nemzeti parkban, ma 242 él belőlük itt, illetve a gépesítés is jelentősen fejlődött, hiszen húsz éve egy traktora volt a parknak, mára viszont tizenkét erőgép dolgozik a területen – részletezte.