Tagadják az oroszok, hogy az Iszlám Állam ellen harcolók közé lőttek volna

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője szerint az orosz légierő kizárólag az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet objektumait támadta a kelet-szíriai városnál, és műveleti tervéről előre tájékoztatta az Egyesült Államokat.

Az amerikai támogatottságú milícia közölte, hogy Deir-ez-Zór tartományban támadás érte a szíriai kormánycsapatok és orosz harci gépek részéről. Az SDF hat harcosának elvesztéséről számolt be. 

A Pentagon szombaton a nemzetközi szövetség nevében kiadott közleményben jelentette be, hogy orosz harci gépek az Eufrátesztől keletre, Deir-ez-Zór közelében lévő célpontot támadtak, ahol az SDF harcosai és az őket támogató szövetség tanácsadói tartózkodtak. A Washingtonban kiadott közlemény szerint "az orosz lőszerek olyan helyre csapódtak be, amelyről az oroszok tudták, hogy ott az SDF fegyveresei és a szövetség tanácsadói tartózkodnak".

Deir-ez-Zór az utolsó, még az Iszlám Állam terrorszervezet kezén lévő szíriai tartomány, ahol a damaszkuszi rendszer és az Egyesült Államok támogatta SDF egyaránt a dzsihadisták kiűzésére indítanak támadásokat.