Csak akarni kell: Rá lehet szorítani az ukránokat a kisebbségellenes törvény módosítására

Szankciókat is elképzelhetőnek tart a szakértő.

Törcsi Péter az M1 szerda reggeli műsorában úgy vélekedett, Petro Porosenko ukrán elnök nagy valószínűséggel alá fogja írni a törvényt, de közép- vagy hosszú távon elérhető, hogy ukrajnai ügyek akadályozásával, szankciók révén később módosítsák a jogszabályt.

Törcsi Péter fontosnak nevezte a magyar Országgyűlés által kedden egyhangúlag elfogadott, "a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről" szóló határozatot.

Az ötpárti határozat erős legitimációt ad a magyar kormánynak, hogy minden lehetséges lépést megtegyen. Megjegyezte továbbá, hogy az ukrajnai magyarság mellett sok nemzetiséget érint az oktatási törvény:

a négyszázezres román közösséget, bolgárokat, lengyeleket, oroszokat is.

Kifejtette: Ukrajnának, különösen az új "nyugatbarátnak aposztrofált" kormánynak sok célja van, például az Európai Unióhoz való csatlakozás.

Törcsi Péter megjegyezte, hogy az uniós társulási szerződést is sérti a törvény.

A magyargyűlölő ukrán soviniszták saját kezükbe vennék Kárpátalja "védelmét"

Összefogásra szólította fel a nacionalista erőket "ukrán Kárpátalja" szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében a Karpatszka Szics (KSZ) kárpátaljai félkatonai szervezet parancsnoksága. A hírhedten magyarellenes félkatonai szervezet már a magyar honvédséggel együtt gyakorlatozó gerillacsapatokat vizionál az elszakított területre, akikkel szemben természetesen ők jelentik a biztonság egyetlen zálogát.

Ezen felül akár egy uniós tagállamnak is - például Magyarországnak - lehetősége van blokkolni egy ország csatlakozását, de egy több országból álló szövetséges fellépés még hatékonyabb lehet.

Azt mondta: a nemzetközi szervezeteknek olyan eszközei nincsenek, amelyekkel jogilag vissza tudnák vonatni a törvényt, de politikai nyomásgyakorlása, szankciókra van lehetőség.

Aláírta a nyelvtörvényt az ukrán házelnök

Előző nap Parubij már jelezte, hogy amint az illetékes bizottság befejezi a jogszabály korrektúráját, és megkapja a törvényt végleges szövegével, azon nyomban aláírja azt, és haladéktalanul elküldi az államfőnek.