Gerendai Károly: "Semmi probléma nem volt Vona Gábor előadása során"

Pedig Gerő András történész levélben tiltakozott amiatt, hogy a befolyásos embereket tömörítő klub meghívta egy zárt vitaestjére.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje részt vett a Szeretem Magyarországot Klub (SZMK) zártkörű vitaestjén. A klub tagjai meghatározó, ismert, tőkeerős emberek, akik rendszeresen hívnak meg egy-egy előadás erejéig közéleti embereket a nem sajtónyilvános rendezvényeikre.

Gerő András történész is a klub tagja, akinek felháborodott levelét a Mandiner hozta nyilvánosságra tegnap este. Ebben még az előadás létrejötte előtt tiltakozott az ötlet ellen, és többek közt úgy fogalmazott, hogy "az SZMK a maga gyakorlatában nem legitimálhatja a rasszizmus politikai jelenlétét".

Megkerestük Gerendai Károlyt, a klub operatív testületének tagját, aki emlékeztetett, hogy az előadások nem sajtónyilvánosak, így részleteket nem tud elárulni, ugyanakkor azt elmondta, hogy az előadás létrejött, és "semmi probléma nem volt Vona Gábor előadása során". 

A Szeretem Magyarországot Klub ismertetése kapcsán a Mandiner idézte Géresi László üzletember jellemzését, aki Máté Krisztina 2014-es riportkönyvében többek közt így fogalmazott:

"Akkora anyagi tőke és ész van e mögött a csapat mögött, hogy az egész Fidesz egy piszlicsáré kis vidéki bohóccsapat ahhoz képest".

A Magyar Nemzet tavaly készített interjút Gerendaival, aki akkor elárulta, hogy "ezek önképző beszélgetések, ahova azért hívunk vendégeket, hogy jobban megértsük és átlássuk az országban zajló folyamatokat". Szerinte ugyanis az elit úgy tud felelősen véleményt alkotni, ha tájékozott. Hozzátette, ehhez azonban kompromisszumot kell kötni az információt birtokló vendégekkel, biztosítani kell szereplésük diszkrécióját, ahogyan azt is, hogy a klubhoz nem párosul politikai, ideológiai elköteleződés.

Kérdésre továbbá elmondta, hogy a Szeretem Magyarországot Klubhoz aktív politikai státusban lévő személy nem csatlakozhat. Bekerülni két klubtag ajánlásával lehet, s a tagoktól évente 120 ezer forint díj befizetése a javasolt összeg, hogy anyagilag is biztosítani tudják a függetlenségüket.

Ismertebb nevek: Bojár Gábor, Bojár István András, Bozóki András, Bródy János, Danks Emese, Ef Zámbó István, Falus Ferenc, Garaczi László, Hegyi Árpád Jutocsa, Herczog Mária, Hornung Péter, Jaksity György, Jakupcsek Gabriella, Kolosi Péter, Kökény Mihály, Krizsó Szilvia, László Csaba, Müller Péter Sziámi, Pataki Ági, Petri Lukács Ádám, Rangos Katalin, Rosta Mária, Sárközy Tamás, Sándor Pál, Somody Imre, Szakonyi Péter, Szily Nóra, Tamás Ervin, Török András, Zwack Sándor.

Az Alfahíren 2015-ben számoltunk be utoljára a klubról, miután Lázár János tartott ott előadást. Meghívott volt azonban már Gyurcsány Ferenc, Habony Árpád vagy Demján Sándor is.

(A címlapfotó illusztráció.)