Tele vagyunk földgázzal, de nem is használhatjuk, mert az oroszoké

Lesz elég gáz télre?

Folyamatosan töltik fel a hazai kereskedelmi földgáztárolókat, naponta 18 millió köbméterrel növekszik a készlet. A befogadók töltöttsége 60 százalék körül áll, a négy (Zsana, Hajdúszoboszló, Pusztaederics, Kardoskút) állami tulajdonú, 4,4 milliárd köbméter kapacitású tárolóban 2,6 milliárd köbméter földgáz van, ez szokatlanul sok. Tavaly, október közepén a töltöttség 2 milliárd köbméter körül volt.

A Magyar Nemzet viszont úgy tudja, hogy nem a magyar lakosság számára halmoztuk fel a tartalékokat, hanem annak jelentős része az orosz Gazprom tulajdona, a kormány nekik végez bértárolást, erről július elején állapodtak meg. A lap szerint egymilliárd köbméternyi orosz gázról szól az egyezség. Ezzel viszont értelemszerűen csak a Gazprom rendelkezhet, így nálunk van, de nem használhatjuk.

Mennyi maradt nekünk?

A magyar háztartásoknak nagyjából 1,6 milliárd köbméternyi gázt tárolnak, körülbelül ennyit írnak elő a jogszabályok is. A törvény szerint a fűtési idény kezdetére az elmúlt tíz év legnagyobb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kell felhalmozni, ebben az időszakban 2,5-2,8 milliárd köbmétert használunk el.

Egyes szakértők szerint ez a mennyiség nem ad teljes biztonságot, ha lesz egy-egy szokatlanul hideg hónap, könnyen leapaszthatja a készleteket. Tavaly március közepére például csak 4,7 százalék maradt a tárolókban, szinte teljesen kiürültek.

Azt is fontos tudni, hogy nem csak a tárolt mennyiséget fogjuk elfűteni. A magyar-ukrán határra (Beregdarócra) folyamatosan érkeznek az orosz gázszállítmányok, de Ausztria felől is kapunk valamennyit és termelünk is. Ha beszállítási zavarok lesznek, akkor bajban lehetünk, de ehhez szokatlanul hideg időjárás is kell.

Van még egy tartalék

A szőregi befogadóban van biztonsági tartalék is, ezt csak különleges vészhelyzetben szabad felhasználni. Eddig 1,2 milliárd köbméter volt, de 300 millió köbmétert furcsa körülmények között eladott a kormány, viszont idén visszatöltik a korábbi mennyiséget. Ide legnagyobb arányban a MET Magyarország szállít gázkészletet, ez pár lépéssel összeköthető Garancsi Istvánnal, de tulajdonos a Mol is.