Orosz beavatkozástól félnek a német választáson

Az AfD kampányüzeneteinek internetes terjesztése mögött orosz segítséget sejtenek.

Egy közösségi média profilokból álló, Oroszországhoz köthető online hálózat megpróbálta felturbózni az AfD (Alternatíva Németországért) kampányüzeneteinek terjesztését - írja a Politico az Atlantic Council nevű think tank elemzésére hivatkozva.

Az elemzők szerint az úgynevezett botnet segítségével- automata fiókok gyűjteménye, amelyek gyorsan továbbosztják és terjesztik az üzeneteket - az elmúlt 48 órában jelentősen megnőtt az AfD üzeneteinek terjesztése, alighanem azért, hogy fokozzák a párt szavazóinak részvételét a választáson. A jelek szerint vagy arról van szó, hogy a bot üzemeltetője egy AfD-támogató, vagy AfD támogatók fizettek egy orosz botnetért.

A közvélemény-kutatások szerint a vasárnapi választásokon a történelmi 10-12 százalékot is elérheti az AfD, melynek vezetőit az idén Moszkvában fogadta Vjacseszlav Vologyin az orosz alsóház (duma) elnöke .

Évek óta tartanak az oroszoktól

2015-ben a német képviselőház (Bundestag) információs kalózkodás célpontja volt, főleg a kényes dossziékhoz is hozzáférő képviselők. A felnyitott fájlok mind a mai napig nem bukkantak fel az interneten. Német biztonsági szakértők szerint nem voltak szivárogtatások, sem dezinformációs kampányok.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Bild című lapnak adott interjúban a helyzetet így foglalta össze: "Nem tapasztaljuk, hogy Putyin bevatkozott a választási kampányba...Talán annyiban hagyták, talán még sor kerül rá".

Putyinnak nem érdeke, hogy beavatkozzon

A német Die Zeit csütörtöki elemzése szerint ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egyszerűen nincs szüksége arra, hogy beavatkozzon a német választásokba. Ami a pártok külpolitikai programjait illeti, Merkel bajor szövetségese, a CSU, az AfD és a Baloldal is azonnal felfüggesztené az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, a szociáldemokrata SPD és újabban a jobboldali-liberális FDP szerint pedig fokozatosan vissza kell vonni őket, akkor is, ha Oroszország nem teljesítette egészében az ukrajnai rendezésre vonatkozó minszki megállapodások rá eső részét. Csak Merkel pártja, CDU és a Zöldek ragaszkodnak ahhoz, hogy a megállapodások teljes végrehajtásáig érvényben maradjanak a büntetőintézkedések. 

Moszkva eddig mindig cáfolta, hogy befolyásolni akarja a németországi választást, noha két és fél millióra becsülik a németországi oroszok számát, akik a volt Szovjetunióból érkeztek 1991 előtt és után, s akik a legnagyobb külföldi gyökerű választói csoportot képviselik Németországban.