Kistelek hétezer fős település, mégis milliárdos nagyságrendben kapta az uniós pénzt

Ráadásul szabálytalanságokat is találtak.

Lázár János a településsel kapcsolatban levelet küldött az LMP-s Hadházy Ákosnak, ez az Index birtokába jutott. Ebből kiderült, hogy a Miniszterelnökség eljárást kezdeményezett valamennyi esetben. Érintett lehet a településen az ipari park, a logisztikai központ és az inkubátorház is.

Miről van szó?

A Csongrád megyei Kistelek hétezer lakost számláló település, méretéhez képest aránytalanul sok uniós forráshoz jutott. Először egy olyan gyógyszállóról számolt be a média, ami 822 millió forintos állami és uniós támogatást kapott, de soha nem készült el. Ezt a pénzt teljes egészében vissza kell fizetniük.

Most viszont egyértelművé vált, hogy nem csak ezzel a projekttel volt probléma. A Hunvestor Kft. által épített logisztikai központ alapköve eredetileg Kiskunfélegyházán került lerakásra, 30 kilométerrel odébb, de valamiért mégis Kistelekre került az 543 millió forintos támogatást élvező beruházás. Ezt máig nem tudták befejezni, mert elszámolási vitába keveredtek az NGM-mel, a tárca 110 millió forintot visszatart.

Ennek fő oka az lehetett, hogy egy támogatói szerződés módosításához nem kértek engedélyt a minisztériumtól. Szintén érdekes volt, hogy a napelemeket nagyjából 8 millió forinttal túlárazták.

Haszontalan ipari park

2014-ben közel egymilliárd forintból 14 cég épített 14 épületet, de három évvel később már csak két épületben folyt munka. A fideszes polgármester szerint az energiaellátást még nem sikerült megoldani a helyszínen.

A harmadik beruházást, ahol szabálytalanságok történhettek, a Miniszterelnökség ellenőrei találták a helyszíni látogatás során. Ez egy startup-inkubátorház, de további részletek erről az ügyről nem ismertek.

Ha bizonyítást nyernek a szabálytalanságok, visszakérhetik az uniós pénzt az érintett vállalkozásoktól.

(fotó: Délmagyar)