Ukrán ellenzéki párt támadja az ukrán nyelvtörvényt

Az ukrán Ellenzéki Blokk szerint a nyelvtörvény sérti az alkotmányt.

"A hatalom nemcsak Ukrajna megítélését rombolja Európa szemében, hanem rombolja a demokráciát és az államot. A törvény nyelvi normái a hatalmon lévők alkalmatlanságáról tanúskodnak"

- áll a Viktor Janukovics megbuktatott volt ukrán elnök hívei által alapított ellenzéki párt közleményében.

A párt bejelentette, hogy a bíróságon fog küzdeni a törvény által előírt nyelvi normák eltörléséért.

"Ki fogunk állni minden ukrán jogáért, hogy hallgathasson és beszélhessen saját anyanyelvén. Minden embernek - függetlenül attól, hogy mely nemzet képviselője - jogában áll megválasztani a nevelés és az oktatás nyelvét"

- szögezi le az Ellenzéki Blokk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, a törvény aláírása után közölte az MTI-vel, hogy Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban.

Viktorija Szjumar képviselő, az ukrán parlament szólás- és információszabadsággal foglakozó bizottságának elnöke kedden keményen bírálta Budapest válaszlépéseit. Szerinte Orbán Viktor kormányfő azt akarja, hogy jelentős nyugat-ukrajnai területek "sokkal inkább magyarok legyenek, mint ukránok". A magyar kormány hozzáállását helytelennek tartja, azt zsarolásnak nevezte.

Hozzátette, hogy az ukrán diplomatáknak tevékenyen kell oltalmazniuk a magyarországi ukránok ukrán nyelvű tanuláshoz fűződő jogát a magyar adófizetők pénzén az alsós osztályokban, illetve a továbbiakban, a felsőoktatási intézményekben is.

"Mi garantáljuk mindezt a gyakorlatban, teljesítve a nemzetközi kötelezettségeinket. De ők nekünk nem!"

- vélekedett Viktorija Szjumar.