Putyin élő adásban adott parancsot az utolsó vegyifegyver megsemmisítésére

Élő televíziós kapcsolásban adott utasítást az utolsó orosz vegyi töltet megsemmisítésére szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Reméljük, hogy Oroszországnak a vegyi fegyverek likvidálására irányuló erőfeszítése példát jelent majd más országok számára" - mondta Putyin.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország határidő előtt végzett vegyi készleteinek megsemmisítésével. Az elnök emlékeztetett rá, hogy a világon Moszkva és Washington rendelkezett a legnagyobb vegyifegyver-arzenállal. Sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti időben a készletei megsemmisítésére vonatkozó kötelezettségvállalását, és hogy már harmadik alkalommal módosította a határidőt, egyebek között arra a "furcsácska" kifogásra hivatkozva, hogy nincs erre költségvetési kerete.

A Kreml sajtószolgálata szerint Oroszország 39.967 tonna mérgező anyagot, szarint, szománt, VX-et, mustárgázt és lewisite-et tartalmazó 4.352.033 vegyi töltetet, 107 nagy kapacitású tárolót és 927 tartályt semmisített meg.