Újabb csontváz: Siófok is fizet a labormutyi miatt

Hadházy Ákos: Meg kell találni a felelősöket!

„Egy utca rendbetételével kevesebb, tessék ezt megköszönni az előző városvezetésnek” – reagált Lengyel Róbert siófoki polgármester (független), aki most azt vizsgáltatja:

mivel az önkormányzatnak kára keletkezett, lehet-e ezért büntetőjogilag bárkit is felelősségre vonni?

Kiskunfélegyházán például a jelenlegi fideszes városvezetés jelentette fel az előzőt, a Bács megyei városra 48 millió forintos büntetés szabtak ki a labormutyi miatt. Tucatnyi település már tavaly hasonló határozatot kapott, most meglehet, újabb kör kezdődött a Siófoknak küldött értesítéssel.

A labormutyi néven elhíresült visszaéléssorozatot Hadházy Ákos tárta fel még 2014-ben. Az azóta az LMP-ben társelnökké lett, a Fideszből a trafikmutyi miatt kilépett állatorvos-politikus feljelentést is tett. Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja – ezt állapította meg a Nemzeti Nyomozóiroda a 14 milliárdos uniós keretből finanszírozott Öveges-program lebonyolítását vizsgálva.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya 2014 nyarán kezdett nyomozni az iskolai laborfelújítások címén eltüntetett pénzek után. Szerintük a

pályázatokra beadott vállalkozói ajánlatokban jelentős túlárazások szerepeltek, amelyek az ellenőrzés hiányosságai miatt alkalmasak voltak a „pénzeszközök megszerzésére”.

Félszáz középiskolai természettudományos labort alakítottak ki helyszínenként 300 millió forint körüli költséggel három éve. Siófokon (és még számos más településen) a szaktanári segédletek és a tanulói munkafüzetek előállítására kötött szerződést találta szabálytalannak az uniós pályázat irányító hatósága, ezért kell visszafizetni most a városnak a 2014-ben e két tételre fordított, összesen 32 millió forintot. 

Hadházy Ákos a pályázat számos, visszaélésgyanús furcsasága mellett erre is felhívta a figyelmet már három éve: „Védhetetlen, hogy a tanári segédanyagok, és a diákok munkafüzeteinek szerkesztését egy-egy vállalkozás több városban is elnyerte, és mindenütt felvette a munkáért járó 15-20 millió forintot, holott a segédanyag és a füzet tartalma a különböző helyeken gyakorlatilag ugyanaz. Feltételezem, hogy mondjuk a sósav és a cink reakcióját ugyanazon pedagógiai koncepció felhasználásával lehet bemutatni Szekszárdon, mint Budapesten vagy Hajdúnánáson. Mégis megíratták őket 48 helyen, sőt külön közbeszerzést írtak ki a szövegszerkesztésükre. A munkafüzet elkészítését, szövegszerkesztését és a hozzá tartozó tanulmányt minden egyes laborra megírták, de legalábbis külön számolták el a pályázók. Városonként szövegszerkesztették az egyenként 10-15 oldalas munkafüzeteket, ami így minden városnak 22 millió forintért készült akkor is, ha egy cég ezt a feladatot több városban is elnyerte. Mi több, ehhez szintén minden városban írtak egy tanulmányt, darabját 25 millió forintért.”

„Újabb csontváz" 

– konstatálta portálunk megkeresésére Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. – "Nem vagyok hajlandó lenyelni ilyen és hasonló tízmilliókat, ezt a pénzt most valahonnan, valamely városi beruházástól el kell venni, egy alapvetően jó célt, iskolai fejlesztést övező trehányság, vagy gazemberség miatt – hogy e kettő közül melyik, azt nem az én tisztem eldönteni”.

Polt Péter: tart a nyomozás

„Mikor tudhatjuk meg, hogy kik a felelősök?” – kérdezte a minap Hadházy Ákos Polt Péter legfőbb ügyésztől, aki azt válaszolta: „Az „Öveges Programban” tapasztalt visszaélések kapcsán Képviselő Úr által tett feljelentés alapján elrendelt nyomozást jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya folytatja, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható”.

„Egyértelmű, hogy ahol vissza kell fizetni tízmilliókat, ott kár keletkezett, meg kell keresni és meg kell találni a felelősöket helyi és országos szinten is – mondta portálunknak Hadházy Ákos. – Az sem kétséges, hogy a labormutyit központilag szervezték, másként nem működhetett”.

Hadházy kutakodása alapján egyébként a negyvenvalahányszor elszámolt munkafüzet esete csak csepp a tengerben, hosszan lehetne szerinte sorolni a hajmeresztő tételeket a darabonként tízmilliós „teremfoglaltságjelző szoftvertől” a könnyűfémszerkezet-építő cégtől rendelt kémiamunkafüzet-fordításig német nyelvről. Az LMP-s politikus szerint tisztességes elszámolással 14 milliárd forintból jóval több magyarországi iskola juthatott volna eszközökhöz, az Öveges-program igazi nyertesei így a túlszámlázásból tisztességtelen haszonra szert tett pályázatnyertes „baráti” cégek lettek. 

Siófok esetében (is) a KEIOK Kft. nyerte a munkafüzet-előállítás lehetőségét, a céggel kapcsolatban Hadházy azt mondta három éve, hogy a laborfejlesztés során „rendezvényszervezésre és programfejlesztésre is meghívták, más nem adott érvényes ajánlatot; előzetes becslés alapján Siófokon 12 millió 204 ezer forintot vártak, és pont ennyi lett az ajánlat, míg Fonyódon 12 millió 236 ezer forintot és ott is tökéletesen eltalálták”. A kft.-nek Hadházy Ákos szerint akkor honlapja sem volt, mégis ők jutottak az illetékesek eszébe rendezvényszervezésre és programfejlesztésre is…

A siófoki városvezetés 2014. júliusában a Somogy megyei napilapban helyreigazítást tétetett közzé az újság egy júniusi cikke miatt, miszerint a cikk „valótlanul sugallta, hogy a közpénzek és az európai uniós források felhasználása törvényszegő módon történik, szabálytalanság gyanúját kelti. Ezzel szemben az igazság az, hogy semmilyen kifogás nem merült fel sem a közpénzek, sem az európai uniós források felhasználása tekintetében a siófoki Perczel Mór Gimnáziumban folyó természettudományos laborfejlesztés vonatkozásában.”