Nem hátráltak meg Morvaiék: a kitiltás ellenére is megtartották a kárpátaljai fórumukat

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Morvai Krisztinát és Gaudi-Nagy Tamást minden indoklás nélkül öt évre kitiltották Ukrajnából. A két jogvédő nem hagyta annyiban a dolgot, és a tiltás ellenére megtartották a tervezett fórumukat.

Az eseményt videokonferencia formában bonyolították le, a technika adta lehetőségekkel kijátszva az ukrán sovinizmust.

Morvai Krisztina, jobbikos EP-képviselő portálunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: az előadás anyagát részletekben teszi majd közzé, a sorozat alább megtekinthető, első darabjában pedig az Ukrajna által megsértett európai normákat foglalta össze.

Előadásában Morvai az európai normákkal teljes mértékben összeegyeztethetetlennek nevezte, hogy az őshonos magyar kisebbségeknek

"folyamatosan retteg a titkosszolgálatoktól, a nacionalista paramilitáris csoportoktól, a véleménynyilvánítási szabadságuk, gyülekezési joguk, szólásszabadságuk sárba taposásától"

kell tartania.

Az EP-képviselő ígéretet tett:

részletes beszámolóban hívja majd föl Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének figyelmét a  kárpátaljai magyarság szenvedéseire és az ukrán jogtiprásokra.

Bréking: Morvait és Gaudit is kitiltották Ukrajnából

Erről maguk az érintettek küldtek lapunknak közleményt, egyenesen a határról. Mint írják, a döntés értelmében5 évig nem léphetnek be az országba, de indoklást nem kaptak.„A magyar-ukrán határról jelentkezünk, ahol - természetesen jogszabálysértő módon kizárólag ukrán nyelven - kezünkbe nyomták a határozatot, mely szerint Dr. Gaudi-Nagy Tamás és Dr. Morvai Krisztina ki vannak tiltva Ukrajnából."