Mészáros Lőrinc rádiója, és a siófoki vendégéjszakák

Számháború a parton.

A balatoni települések nincsenek, soha nem is voltak kibékülve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott vendégforgalmi adatokkal, most azonban ez Siófokon helyi politikai csatározássá fajult. Annak lett meg a böjtje, hogy a polgármester a nyár elején azzal riogatott, hogy a hajóállomásnál nem lehet rendezvényt tartani, mert életveszélyes – Hoffmann Henrik szerint ez vetette vissza Siófok turizmusát ezen a nyáron.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, amúgy siófoki szállodatulajdonos egy siófoki sajtótájékoztatón beszélt arról a minap, hogy a polgármester, a városvezetés „több fronton is nyílt háborút visel a turisztikai vállalkozókkal, elefántként viselkedik a porcelánboltban”.

Nagy port vert fel Siófokon idén, hogy a hagyományos pünkösdi szezonnyitót a kikötő helyett a városközpontban tartották egy szakértői véleményre hivatkozva, miszerint az elektromos ellátás hiányosságai miatt a kikötőben életveszélyes rendezvényt tartani. Már ezen is egymásnak esett a két oldal (a húsz évig regnáló fideszes városvezetőt 2014 októberében legyőző független polgármester fideszes többségű testülettel irányítja a várost), de utána együttes erővel hamarjában gondoskodtak a terület rendbetételéről.

Most új front nyílt a KSH-adatok miatt. Lengyel Róbert polgármester a szezont követően arról tájékoztatta a sajtót: 3 százalékkal nőtt a turistaforgalom idén az első hét hónapban Siófokon. Ezt követően jöttek ki a KSH számai, 9 százalékos visszaeséssel. A különbség, ami miatt a balatoni települések jobban kedvelik a saját statisztikájukat: a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmát összesíti, az önkormányzatok adatai ezzel szemben az idegenforgalmiadó-bevételen alapulnak és abban a magánszálláshelyek adatai is szerepelnek. Balatonbogláron például, ahol kevés a kereskedelmi szálláshely (hotel, panzió), a valós vendégforgalom több, mint a duplája a KSH-adatoknak.

A siófoki szállodák egyébként vagy forgalomnövekedésről, vagy stagnálásról számoltak be július végéig. A siofok.hu írta meg, hogy Hoffmann Henrik szállodája, a Hotel Residence például 5,6 százalékkal több vendégéjszakát produkált. Hoffmann szerint a 95 százalék körüli nyári töltöttségük már nemigen növelhető.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke (a köztudottan Fidesz-közeli, sikeres vállalkozóként számon tartott szakember egyébként ez idáig látványosan távol tartotta magát a helyi politikai csatározásoktól) szerint figyelmeztető jel, hogy Siófokkal ellentétben Balatonfüred 12,9, Keszthely 41 százalékos vendégéjszakaszám-növekedést tudhat magáénak, vagyis ha a magánszálláshelyek forgalma nőtt Siófokon, akkor kevesebb fizetőképes és több kisebb pénzű, „Zimmer Ferit” választó turista kereste fel a várost idén.

Helyi vendégvárók egyébként arra is felhívták a figyelmet: mivel a tömeg talán minden korábbinál nagyobb volt, feltehetően nőtt azok száma, akik nem töltöttek el egyetlen éjszakát sem a városban, hanem csak „leruccantak” egy-egy napra.

„Amióta tájékoztatást adtam arról, hogy milyen sikeres szezont zárt Siófok, és hogy az elmúlt három évben töretlen az előrelépés a vendégforgalomban, azóta többen is számháborút folytatnak a városban, hogy az eredményeinket kisebbítsék – reagált Lengyel Róbert siófoki polgármester.

– A KSH-adatokra egyébként könnyen választ talál, aki valóban azt keresi: tavaly év végén váratlanul bezárták az Erzsébet-szállodát, mely az elmúlt évek adatait figyelembe véve önmagában 6-10 százalékos vendégéjszakaszám-kiesést jelent. Hegyi Károly, a Siófoki Fürdőegylet elnöke (aki maga is szállodát vezet) a szálláshelyek tapasztalatai alapján a tavalyinál kissé erősebb nyárról számolt be. A képviselő-testület által 2016-ban elfogadott középtávú turisztikai koncepció mentén haladunk, a város biztonságosabb lett, a bulituristák helyett a családosokat várjuk, akiknek egy része lehet, hogy nem a wellnesshotelekben száll meg, hanem inkább a magánszálláshelyeket keresi…”

Lengyel Róbert szerint a számháború hátterében az is állhat, hogy büntetőeljárást kezdeményezett a Fürdőegylet és az önkormányzat közötti elszámolási vitában, azt kifogásolva, hogy a város által 2012-ben a helyi turisztikai egyesületnek juttatott támogatás magáncéghez került, mely e pénzből rádiófrekvenciát vásárolt. A Fürdőegyletnek akkor Hoffmann Henrik volt az elnöke. Mellesleg az így létrehozott balatoni rádió nemrég Mészáros Lőrinc cégének a tulajdonába került.

Azt persze nem tudni, hogy a rádióügy is hozzájárult-e a siófoki számháború kitöréséhez, a politikai szembenállásnak azonban lehet köze hozzá, hiszen például a szomszédos Zamárdiban teljes csend övezte, hogy a KSH-adatok ott még nagyobb, 11 százalékos visszaesést mutattak.