Az USA új moszkvai nagykövete elítéli az oroszok tevékenységét, de már Trumppal is balhézott

Huntsman jelöltségét egyhangúlag szavazták meg a szenátorok. A politikus korábban Utah állam republikánus kormányzója volt és kétszer is teljesített szolgálatot nagykövetként: George W. Bush elnöksége idején Szingapúrban, Barack Obama elnök pedig Kínába nevezte ki őt.

A szenátus külügyi bizottságában a hónap elején tartott meghallgatásán Huntsman - Donald Trump elnök álláspontjával ellentétben - leszögezte:

"nem is kérdéses, ismétlem, nem is kérdéses" 

hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba. Hozzátette, hogy Moszkva

"továbbra is beleártja magát barátaink és szövetségeseink demokratikus politikai folyamataiba".

A leendő nagykövet a meghallgatáson hangsúlyozta: nem habozik majd emlékeztetni az orosz tisztségviselőket arra, hogy felelősséget kell vállalniuk a cselekedeteikért.

Huntsman várható kinevezéséről az első kommentárok megjegyzik, hogy a leendő nagykövet és az elnök viszonya nem mindig volt feszültségektől mentes. A tavalyi elnökválasztási kampányban Huntsman visszalépésre szólította fel Donald Trumpot és a jelenlegi alelnök, Mike Pence elnökjelöltsége mellett foglalt állást. Donald Trump pedig korábban, amikor Jon Huntsman még pekingi nagykövet volt, Twitter-bejegyzésekben bírálta a munkáját, "könnyűsúlyúnak" és "gyöngekezűnek" nevezte őt.

Megtalálták, hogy kik avatkoztak be az oroszok részéről az amerikai elnökválasztásba?

A San Franciscó-i székhelyű cég azt is felfedezte, hogy egy orosz médiacsoport amerikai közönségnek szánt reklámot vásárolt. Mielőtt a Twitter nyilvánosságra hozta információit, átadta bizonyítékait az amerikai kongresszus hírszerzési bizottságainak. Colin Crowell, a cég politikai kapcsolatokért felelős alelnöke csütörtökön személyesen számolt be az ügyről a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai előtt.

(fotó: Annie Leibovitz / Vogue)