Szabadlábra helyezték O. J. Simpsont

Kilenc év után szabadult az egykori NFL-sztár.

O.J. Simpson nem csupán egy volt NFL szupersztár. Nevéhez fűződik a 20. század második felének egyik leghíresebb pere és autós üldözése.

1994-ben O.J.-t vádolták meg exfelesége, Nicole Brown Simpson, valamint annak új társa, Ron Goldman meggyilkolásával. Az ezt követő büntetőper a legnagyobb nyilvánosságot kapott büntetőjogi tárgyalásként vonult be az Egyesült Államok történetébe, szinte minden amerikai csatorna közvetítette.

Az eset megosztotta az amerikai társadalmat, főként a fekete és fehér lakosság között húzódott ellentét, mivel O.J. ügyvédje Johnnie Cochran faji kérdéssé tette az esetet. Mivel a gyilkos fegyvert nem találták meg és szemtanú sem volt, az ügyészség számtalan bizonyítéka ellenére Cochran arra irányította a figyelmet, hogy a rendőrség direkt akarta besározni Simpsont, azért mert fekete.

A rendőrség felé irányult rasszista vádakat sikerült is alátámasztania azzal, hogy bemutatott egy olyan felvételt, amelyen az ügyön dolgozó egyik nyomozó a „nigger” szót használja megállás nélkül, valamint bevallja, hogy fiatal afroamerikai embereket vert meg rendőrként. Cochran „népirtó rasszistának, esküszegőnek, Amerika legrosszabb rémálmának és a gonoszság megtestesülésének” nevezte Fuhrman nyomozót.

Az ítélet kihirdetésének napján Los Angeles összes rendőrtisztje 12 órás műszakban járta az utcákat, lovas rendőrökkel kiegészülve, ugyanis a per odáig fokozta az indulatokat, hogy félő volt, ha Simpsont elítélik olyan zavargások törnek ki a városban, mint pár évvel korábban, mikor a Rodney Kinget bántalmazó rendőröket mentette fel a bíróság.

Végül nem volt szükség a rendőrökre, O.J. Simpsont 1995. október 3-án ugyanis nem találta bűnösnek az esküdtszék és felmentették minden vád alól.

Az ítélet kihirdetését Amerika-szerte 100 millió ember követte a televíziókon keresztül.

Az amerikai alkotmány nem engedélyezi, hogy ugyanabban a tárgyban újabb büntetőeljárást indítsanak, a meggyilkolt exfeleség családja azonban nem nyugodott bele az ítéletbe és kártérítési pert indított az NFL-sztár ellen, amit meg is nyertek. Simpsonnak 33,5 millió amerikai dollárt kellett fizetnie a gyászoló családnak, ami pénzügyileg csődbe vitte. 

2007-ben egy sportrelikvia-gyűjtőt rabolt ki. A fegyverrel fenyegetőző Simpson azt állította, hogy valójában ő az emléktárgyak jogos tulajdonosa. Emiatt ítélte el a bíróság 33 évre, azzal a kitétellel, hogy 9 év után, jó magaviseletért cserébe feltételesen szabadlábra helyezhetik. 

Ez a nap érkezett el ma. A 70 éves Simpson szabadulásáról egy rövid videót is közölt a nevadai büntetés-végrehajtás. 

 

Közzétette: Nevada Department of Corrections – 2017. október 1.