Az MVM-nek nem engedélyezik, hogy letiltsa a Paks II.-ellenes oldalakat

A TASZ ellen tett panaszt az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a domain-regisztrációs ügyeket elbíráló testületnél, mert a szervezet egyik ügyfele lefoglalta a stopaks.hu és a nopaks.hu domain neveket.

A nevekből egyértelmű, hogy a paksi bővítést kritizáló honlapokról van szó. Az esetről a TASZ számolt be honlapján, miszerint az állami cég azzal az érvvel tett panaszt, hogy a Paks név erősen összefonódik az atomerőmű bővítésével, így a fent említett domain nevek regisztrációja sértené a cég jó hírnevét, üzleti megítélését.

Az MVM továbbá arra hivatkozott, hogy a domainregisztrációs szabályzat nem teszi lehetővé olyan név választását, amely „jelentéstartalmára vagy használatára nézve” gyaníthatóan jogellenes, valamint hogy tisztességtelen piaci magatartást jelent a domainek használata.

A TASZ szerint egy közfeladatot ellátó állami szereplőnek erősebb bírálatokat is el kell viselnie az átlagosnál, továbbá különbség van az egyén jó hírneve és a cég kereskedelmi jó hírnévhez fűződő érdeke között.

A domainbejegyzésekről döntő szervezet végül a TASZ ügyfelének adott igazat. Mint írták a „Paks” önmagában nem egy közismert kereskedelmi név, és így az „üzleti tisztességre” hivatkozva nem lehet megtagadni a nevet tartalmazó domain bejegyzését, ami még csak nem is sértő vagy megbotránkoztató.

A testület azt is megállapította, hogy az MVM jó hírnevét nem sértik a bejegyzett domain nevek, az állami cég ezek miatt nem kerül hátrányos helyzetbe.