Utáljuk a magyar focit, és nem is költenénk rá ennyit

Na, ugye…

A Republikon Intézet felmérése szerint, melyet a 24.hu hozott nyilvánosságra, a teljes magyar népesség 59 százaléka nem követi a magyar focit és nem is büszke rá. Nem csoda, hiszen a tavalyi, kétségkívül nemzeti egységet kovácsoló Európa-bajnoki szereplés után vajmi kevés babér termett aranylábú ifjaink számára. A torna óta lejátszott 10 meccsünkből mindössze hármat nyertünk meg, egy döntetlenünk volt (a nem a világelithez tartozó Feröer-szigetek ellen), míg 6 alkalommal vesztesen hagytuk el a gyepet. A legcikibb kétségtelenül az Andorrában – szó szerint – elszenvedett 0-1.

De vissza a kutatáshoz! A Republikon kimutatta, még a fideszeseknek is csak 22 százaléka követi büszkén a hazai labdarúgást, ez az arány a jobbikosoknál 21 százalék, míg a miniszterelnök-jelölt nélkül maradt baloldali-liberális érzelműeknek csak 10, a párt nélküliek, rejtőzködők 16 százaléka tartozik ebbe a körbe. Egyértelműen elutasító volt a fideszesek 51, a jobbikosok 65, a balliberálisok 73 százaléka, de a bizonytalanok, rejtőzködők 58 százaléka is.

 

Meglepőnek mondható, de a sportberuházásokkal kapcsolatban nem ennyire sarkos az elutasító álláspont. A Republikon szerint a teljes népesség 26 százaléka véli úgy, Magyarországnak érdemes sportberuházásokra költeni, 41 százalék szerint pedig nem, 27 százalék bizonytalan a kérdésben. A kormánypárt szimpatizánsainak 37 százaléka támogatja a sportberuházásokat, míg a balliberális érzelmek között 11, a jobbikosok között 15 százalék ez az arány. A bizonytalanok, rejtőzködők negyede véli úgy, jó dolog a stadionépítés. Egyértelműen elutasító álláspontja van viszont a fideszesek negyedének, a baloldaliak és a jobbikosok 58-58 százalékának.