Felcsút környékén épül Mészárosék vadászparadicsoma - Mindent lelegelhetnek a fideszes nagyvadak?

Így terjeszkednek Orbán közpénzen urizáló "politikai állatai".

A Budapesttől mindössze 15-20 perces autóútra lévő, a Vál völgye és a Szent László-patak közötti terület ideális vadászati helyszín, ami igen hamar megmozgatta az Orbán Viktor közelében sündörgő oligarchák fantáziáját.

A környéken az alábbi, erősen Fidesz-közeli embereknek vannak jelentős birtokai:

Demján Sándor

Az utóbbi években kegyvesztetté vált, és a takarékszövetkezetekből kivasvillázott nagyvállalkozó a legrégebbi birtokos a Bicske melletti vidéken. Az új földesurak részben az ő földjeiből is hasítottak ki maguknak, de a vadászati engedélyek egy részének megszerzéséhez is kellett a "nagy, régi bölény" (nemrég Orbán Viktor jellemezte így a milliárdost), valamint egyik üzlettársának, Nyúl Sándornak a hozzájárulása (az ő földjei Göböljárásban fekszenek). A közelben egyébként unokahúgának, Vogel Dianának is vannak birtokai, a Diana Horgásztavat és a mellette lévő medencés vendégházat és lovardát pedig a család tulajdonában lévő Central Kft. üzemelteti.

Orbán Győző

A gyönyörű vidék felosztásából a kormányfő édesapja sem maradhatott ki. A Dolomit Kft. többségi tulajdonosának Bicske környékén, Demjánék birtokainak tőszomszédságában, egy 5-6 kilométeres körben terülnek el földjei.

Tiborczék

Az Orbán családba beházasodott Tiborcz István famíliája Tükröspusztán rendelkezik egy pazar, lovardával, panzióval, medencével és szaunával is felszerelt tanyával. Mint emlékezetes: itt tartották az ifjú pár hírhedt, telefonkergetős lakodalmát is.

Csányi család

Nem csoda, hogy az illusztris szomszédságból az OTP-vezér Csányi Sándor sem hiányozhat, hiszen neki kifejezetten jó kapcsolatai vannak Demjánnal: az évente 1-2 milliárdot fialó Gránit-Pólus Zrt. valószínűleg mindig ad okot arra, hogy a természet lágy ölén összejöjjenek a milliárdosok némi levezető vadászatra. De fiának, Csányi Attilának a golfpályája is itt található, mindjárt Alcsútdoboz tőszomszédságában.

Ugye emlékszünk még?

Idén a Pannonia Golf & Country Club is részesült abból a 3,5 milliárd forintos állami támogatásból, amit a kormány az időközben leállított olimpiai pályázathoz adott a sportszövetségeknek. A Magyarországon méltán híres, és történelmi hagyományokkal rendelkező golf sportág utánpótlása fölött őrködő klub minden bizonnyal nagyon örült a 100 millió forintnak, amiből szállodát alakítottak ki a junior sportakadémia számára.

Az igazi nagyvad

Az elmúlt években Mészáros Lőrinc is "rázárkózott" Fejér megye lordajira:

a főstrómannak két vadaskertje és egy tava is van a környéken, nem is akármekkorák.

A bicskei Erőmű-tó nemrég arról híresült el, hogy Mészáros teljesen lezáratta azt a horgászok elől, a Vérti és a Ginza Vadaskertek pedig most a tervezett területbővítések miatt kerültek a hírekbe.

Legalizált természetkárosítás

A vadaskertek létesítését és bővítését Mészárosék a környezetvédelmi engedélyhez benyújtott hatástanulmányban a "fizetőképes többletkereslet" kielégítésével indokolták. Ennek érdekében a következő 5 évben növelni akarják a vaddisznók és a muflonok számát, mert

"a legjövedelmezőbb nagy terítékű vaddisznóhajtások jelentős profitot eredményeznek".

Ám, ahogy a hatósági engedély indoklásában is szerepel, ezzel akad "némi" probléma:

  • a Ginza Vadaskert létesítése ugyanis "több területen és szempontból" is várhatóan "jelentős" károkat okoz majd az erdőben;
  • a Vérti bővítéssel pedig "jelentős biodiverzitás-csökkenés és fokozott degradáció várható", mivel a vaddisznók csörtetése védett fajokat is elpusztíthat.

Ugyanakkor nem meglepő, hogy Mészáros mindkét területe megkapta a környezetvédelmi hatóság engedélyét.

Annak ellenére is, hogy a 825 hektár további 95 hektárral történő bővítése részben fokozottan védett, Natura 2000-es területeket is érint.

Az egyetlen feltétel az volt, hogy a vadászati jogosult főstrómannak meg kell előznie a természetkárosítást, ám erre nagyjából akkora esély van, mint arra, hogy a '18-as választások után Botka Lászlónak hívják az ország miniszterelnökét...

Nem a pórnépnek szólnak a helyi fejlesztések

Mindehhez ráadásul állami segítség is dukál: épp most rehabilitálják másfél milliárd forintos uniós támogatásból a Bicske keleti határában, észak-dél irányban futó Szent László-patakot, ami a milliárdos stróman mindkét vadaskertjén keresztül folyik.

Így az úri sportnak hódoló oligarcháknak amiatt sem kell majd aggódniuk, hogy az esőzések után a medréből kilépő patak esetleg megakasztja a vadászszezont.

Ehhez hozzájön még, hogy a Tiborcz-tanya mellett megépítik a csapdi záportározót, illetve a vízfolyás mentén lévő halastavak gátjait is felülvizsgálják és szükség szerint megerősítik.

Az, hogy mennyire szolgálják ezek a fejlesztések a térség lakóinak érdekeit, azon is jól lemérhető, hogy a milliárdosok térnyerésével párhuzamosan ezeket a területeket lezárják az egyszerű magyar emberek elől, így lassan alig lehet hol szabadon kirándulni az egyébként kellemes hangulatú vidéken, de ahogy országszerte, úgy a kisebb vadásztársaságokat itt is kiszorítják és ellehetetlenítik.