Lavrov: meg kell őrizni az Iránnal kötött atomalkut

Lavrov a kazah kollégájával, Kajrat Abdrakhmanovval folytatott megbeszélését követően tartott sajtóértekezletén beszélt a témáról.

A The Washington Post című amerikai lap azt írta, hogy Trump a jövő héten bejelenti, Washington miképpen teljesíti a jövőben a megállapodásban foglaltakat. Az újság úgy tudja, hogy az amerikai elnök gyakorlatilag felmondja a megállapodást ebben a formájában.

Szergej Lavrovtól a sajtóértekezleten azt kérték, hogy fejtse ki nézetét az amerikai értesüléséről. Kijelentette: nem szeret kósza híreket kommentálni, bármennyire is tiszteli a sajtó véleményét, de ez egyelőre még találgatás.

Hozzátette: Trump azon szándékáról, hogy meghozza végső döntését az iráni atomprogramot szabályozó megállapodás ügyében, Moszkva is értesült.

Az orosz külügyminiszter úgy vélekedett, hogy az atomalku a nemzetközi közösség egyik legjelentősebb sikere, megvalósítása valós hozzájárulást jelent a nukleáris fegyverek elterjedésének korlátozásához.

"Nagyon fontos lenne, hogy egészében megtartsák (az atomalkut), az Egyesült Államok részvétele ebből a szempontból nagyon, nagyon fontos, jelentős tényező lenne"

- fogalmazott.

A kérdésben jelenleg az európai államok és a nemzetközi közösség többi tagja Washingtonnal egyeztet, "remélhetőleg nem hiábavalóan", és az amerikai elnök végleges döntése "kiegyensúlyozott lesz, napjaink helyzetének reális megítéléséből ered majd" - hangsúlyozta az orosz külügyek irányítója.

Az amerikai elnöknek október 15-ig kell megerősítenie, hogy Irán teljesíti-e az egyezségben rögzített kötelezettségeit. Amennyiben Trump ezt nem teszi meg, az amerikai törvényhozás vezetőinek hatvan napjuk lesz arra, hogy eldöntsék, visszahozzák-e Teheránnal szemben azokat a büntetőintézkedéseket, amelyeket az egyezség értelmében korábban felfüggesztettek.