Most börtönben van, jövőre Putyin helyére lépne

Tervek.

Navalnij éppen húsznapos börtönbüntetését tölti, mert ismételten megsértette a gyülekezésre és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket.

Az ellenzéki vezető 80 városban hívta utcára az oroszokat. A 41 éves, ügyvéd végzettségű, korrupcióellenes aktivista azt kérte híveitől, hogy orosz zászlókkal vonuljanak utcára.

Több helyszínen került sor tiltakozásra, a többi között Vlagyimir Putyin orosz elnök szülővárosában, Szentpétervárott, valamint Jekatyerinburgban, Szamarában, Pszkovban, Permben és Szaratovban. A résztvevők száma néhány tucattól pár százig terjedt.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő figyelmeztetett, hogy az engedély nélküli tüntetések résztvevőinek magatartása törvénysértő, szervezőit pedig felelősségre vonják.

Bár a Putyin 65. születésnapjára időzített demonstrációk többségét a hatóságok nem hagyták jóvá, a rendőrség nem oszlatta fel a tömeget, mindössze őrizetbe vett néhány tucat embert.

Moszkvában több száz fiatal tüntető vonult a Puskin térre orosz zászlókat lengetve.

"Oroszország szabad lesz!", "Hagyjátok indulni Navalnijt!"

- skandálták. 

A rendőrök végigkísérték a Tverszkaja utcán a Kreml felé menetelő fiatalokat, akik Putyin távozását követelték, de megakadályozták őket abban, hogy a Vörös térre vonuljanak.

A Navalnij által korábban összehívott moszkvai demonstrációkon hatalmas tömegek vettek részt, és a rendőrség is sokkal keményebben lépett fel a tiltakozókkal szemben.

Navalnij a jövő márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin kihívójaként szeretne indulni, annak ellenére, hogy az orosz Központi Választási Bizottság közölte:

hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és meghosszabbított büntetés-végrehajtási próbaideje miatt nem vehet részt jelöltként a választáson.