Éjjel ostrom indul az Iszlám Állam utolsó rakkai védelmi vonala ellen

A szemtanúk azt mondták, látták, amint a török harci járművek Atmahnál beléptek Idlíb tartományba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bejelentette, hogy az Ankara támogatását élvező szíriai lázadók hadműveletet hajtanak végre a többnyire a Tahrír-es-Sám kezén lévő Idlíb térségben. 

Ennek a dzsihadista szövetségnek a tagja a Fatah es-Sám, az al-Kaidával kapcsolatban álló egykori an-Nuszra Front is.

Törökország Oroszországgal és Iránnal feszültségmentesítési övezetek létrehozásán dolgozik Szíriában, de mindenekelőtt Idlíb tartományban. Törökország felkelőcsoportokat támogat, Irán és Oroszország pedig Bassár el-Aszadot támogatja a konfliktusban.

Több akna egy közelben lévő menekülttáborba és egy idlíbi határátkelőbe csapódott be - jelentette ellenzéki forrásokra hivatkozva a dpa hírügynökség. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések.

Közben a szíriai kormányerők el-Majádínt, az Iszlám Államnak az északkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban lévő erősségét támadták - jelentette a SANA hivatalos hírügynökség.

A Bassár el-Aszadhoz hű erők a múlt pénteken elérték el-Majadín külvárosait, és most a várostól nyugatra harcolnak. El-Majadín az Iszlám Állam "el-Dzsaír tartományának de facto székhelye".

Vasárnap éjjel kezdik meg az ostromot az Iszlám Állam utolsó rakkai védelmi vonala ellen - közölte az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szárazföldi parancsnoka vasárnap a Reuters brit hírügynökséggel.

Rakka három éven át az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátus de facto szíriai fővárosa volt, a terrorszervezet innen irányította a keleti, északkeleti és észak-szíriai, valamint a tervezett külföldi támadásokat.

Jelenleg a dzsihadisták a város stadionját, a nemzeti kórházat és azt a teret magába foglaló szűk területre szorultak vissza, ahol valaha az ellenségeik fejét kitűzték. 
Az ütközetet vezénylő parancsnokok figyelmeztettek arra, hogy a dzsihadisták polgári személyeket ejtettek túszul és orvlövészeket, csapdabombákat vetnek be, hogy lassítsák az SDF előrenyomulását.

A főként a Kurd Önvédelmi Erők (YPG) milicistáiból álló SDF az idén indított offenzívát, hogy elszigetelje Rakkát, a szövetségesek támogatásával több fronton sikerült előrenyomulniuk az Eufrátesz partján álló város felé.

A Rakka elleni ostrom júniusban kezdődött, az intenzív légitámadások és utcai harcok nyomán romba dőlt a város.