Jobbik-gyalázás volt a válasz az ellenzéki párt előremutató felvetéseire is

Magyar Levente államtitkár idejének nagy részét azonban a Jobbik gyalázására használta fel.

Szávay István szóbeli kérdésében kiemelte, hogy a Jobbik - bizonyos kételyei és aggodalmai közzététele mellett - kezdettől fogva támogatja a külhoni gazdaságfejlesztési programokat, hiszen a magyar megmaradás és a szülőföldön való boldogulás szempontjából hasznos kezdeményezésről van szó. Ugyanakkor a jobbikos honatya szerint fontos lenne arra is figyelni, hogy a magyar nyelv használata és szerepe minél jobban erősödjön a program végrehajtása során. Példaként javasolta, hogy környező országokban működő, a magyar állam által támogatott vállalkozások üzleteiben legyenek magyar nyelvű feliratok, a munkavállalásnál legyen előny, de inkább feltétel a magyar nyelv ismerete, illetve a nyertes cégek termékein szerepeljen magyar nyelvű tájékoztató is.

A jobbikos képviselő javaslataira Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára reagált, felszólalását azonban csak kis mértékben szentelte az elhangzottaknak. Mint Szávay István Facebook-bejegyzésében fogalmaz: "Bár Magyar Levente külügyi államtitkár elismerte a felvetettek jogosságát, de konstruktív kérdésemre és előremutató javaslataimra adott válaszának nagyobb részét sajnos a Habony-művek olcsó és unalomig ismert Jobbik-gyalázó paneljeinek felsorolása tette ki." 



A kötelező lecke felmondása után Magyar Levente végül röviden kifejtette, hogy elismeri Szávay elkötelezettségét a határon túli magyar ügyek kapcsán, sőt lényegében egyet is ért az általa elmondottakkal, és a kormánynak célja a magyar nyelv használatának erősítése. Délvidéken például még a magyar állampolgárság megléte is feltétele a támogatások igénybe vételének.