Mi lesz a migráció során hátrahagyott nőkkel?

Morvai Krisztina az Európai Parlament Női Jogi Bizottságának ülésén.

Láthatjuk, hogy a hatalmas tömegekben Európába áramló migránsok túlnyomó többsége férfi. 

"Mi történik azokkal a lányokkal és asszonyokkal, akiket férjük, apjuk, fiuk, fiútestvérük hátrahagy azok között a nehéz körülmények között, amelyekben élnek, akár háborús vagy fegyveres konfliktusban, akár pedig a szubszaharai szegénységben?"

-teszi fel a kérdést Morvai.

Ezután arra kérte a bizottság tagjait, annak támogatása helyett, hogy a férfiak hagyják hátra nők tömegét,támogassák azt, hogy helyben oldják meg a gyökér okokat.

[video:https://youtu.be/2k89PsBk2DU]

A kérdés aktualitását alátámasztja, hogy október 11-e, a lánygyermekek világnapja alkalmából az UNICEF nyilvánosságra hozta 2016-os adatait, miszerint a világon minden 10. percben erőszak miatt meghal egy kislány.

A világ gyermekeinek mintegy negyede, megközelítőleg 535 millió gyerek él a fegyveres konfliktusok, illetve a természeti katasztrófák sújtotta országok valamelyikében. Ezeknek a kiskorúaknak a háromnegyede valamelyik fekete-afrikai országban él.

Az olyan fekete-afrikai országokban, mint Dél-Szudánban vagy Szomáliában kislányok milliói élnek, akiktől jelenleg is "megtagadják alapvető jogaikat" - mondta Leila Pakkala, az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális irodájának igazgatója.