Fejenként 200 éves ítéleteket osztottak ki Erdogan ellenfeleire

Egy év alatt több, mint 134 ezer embert vettek őrizetbe.

Az isztambuli törvényszék egyebek mellett az alkotmányos rend felforgatásának kísérletében találta bűnösnek a vádlott katonákat - jelentette a CNN Türk hírtelevízió.

Értesülések szerint ötüket fejenként 200 év, kettejüket pedig 166 év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

A CNN Türk úgy tudja, azzal gyanúsították őket, hogy 2016. július 15. éjszakáján elfoglalták az isztambuli városvezetés logisztikai központját és egy mecsetet is. Ankara az 1999 óta Amerikában élő Fethullah Gülen hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a tavalyi incidensért.

A nap folyamán újabb 70 katona ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban olyan vádakkal, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hálózattal.

Egy év alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret, köztük közel 7 ezer katonát pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül a hatalomátvételi kísérlethez.