Orbán válaszoljon a botrányos ügyekkel kapcsolatos felvetésekre!

Offshore-os terv – Ne hagyjuk szó nélkül!

2010-ben Orbán Viktor kijelentette, hogy lejárt az offshore lovagok kora, amennyiben a Fidesz kerül hatalomra, akkor ők le fognak számolni az offshore jellegű bizniszekkel – idézte fel a kormányfő korábbi szavait mai sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője. Az ellenzéki honatya azonban úgy véli, nemhogy lejárt volna az offshore lovagok ideje, hanem „virágzó offshore lovagkorban élünk”, és a jobbikos politikus szerint ennek a királya maga Orbán Viktor. Ezt a nemzeti néppárt képviselője azzal támasztotta alá, hogy a legnagyobb offshore lovagok Orbán környezetéhez, a kormányhoz és most már a családjához köthetők.

Szilágyi felidézte Horváth Zsolt volt fideszes képviselő esetét, aki eltitkolta offshore érdekeltségét, emlékeztetett Andy Vajna kormánybiztosra, aki az elmúlt időszakban 17 milliárd forintot vitt ki offshore cégein keresztül külföldre. Megemlítette Mészáros Lőrincet, aki inkább a magántőkealapokat részesíti előnyben, Garancsi Istvánt, aki a MET-en keresztül „milliárdokat keresett a gázbizniszen”, valamint Rogán Antalt, aki a letelepedési kötvények üzletén keresztül offshore cégeket juttatott olyan helyzetbe, hogy milliárdokat kerestek „valamennyiünk pénzéből”. Emlékeztetett arra is, hogy korábban az NFÜ fél év alatt több mint 30 milliárd forintot juttatott EU-s forrásokból különböző offshore cégeknek. Végül felidézte, most már Orbán Viktor családján belül is van egy offshore lovag, ifjabb Orbán Győző. „Az offshore lovagkorban már saját családjában is van olyan személy, aki gyanús ügyletekbe keveredhet offshore cégeken keresztül” – emelte ki.

Offshore-ozik Orbán testvére

Alig két hete írt arról a Heti Válasz, hogy a Fidesz oligarchái milyen módszerekkel teszik átláthatatlanná saját üzleti érdekeltségeiket. A stróman alkalmazása, az elsőbbségi részvény birtoklása, valamint a magántőkealap létrehozása mellett a legkézenfekvőbb az offshore cég bevonása.

Szilágyi György felidézte: az offshore két dologra jó. Egyrészt arra, hogy elkerülje az adózást Magyarországon, másrészt arra, hogy különböző korrupciós pénzeket tudjon kivinni az országból. „Kérdés, hogy melyik elfogadható Magyarország miniszterelnökének” – vár választ a politikus. Szerinte Orbán Viktornak választ kell adnia, hogy valóban lejárt-e az offshore lovagok kora, illetve arra is, mi a véleménye arról, hogy testvére is ilyen offshore lovag jelen pillanatban. „Amennyiben a választók bizalmából a Jobbik Magyarországért Mozgalom fogja kormányozni az országot, akkor nemcsak ígérni foguk, hanem el is fogunk számoltatni mindenkit” – hangsúlyozta Szilágyi, hozzátéve, Orbán Viktornak is válaszolnia kell majd az offshore cégekkel kapcsolatos felvetésekre.