Városrészek tűntek el Kaliforniában, már 21 halálos áldozat van

Katasztrófa.

Szerda esti információk szerint már 21 halálos áldozata van a kaliforniai tűzvésznek. Az állam északi része érintett a katasztrófában, főleg a történelmi borvidék. A tűzoltók egyelőre tehetetlenek az erős szél miatt.

Az elmúlt napokban 17 helyen azonosítottak bozóttüzet, de ez tegnap estére már 22-re emelkedett. Eddig 3500 lakóház pusztult el, 46 ezer hektárnyi szőlővidékkel és borospincékkel együtt. A Sonoma völgy egy részét teljesen ki kellett üríteni, ahogy a Napa megyei Calistoga városát is. A helyi seriff (Robert Giordano) arról számolt be, hogy több mint 600 ember eltűnt. Kötelező kiürítést rendeltek el Solano megyében is.

Katasztrófa sújtotta terület

Egy Santa Rosa-i lakos szerint úgy nézett ki a környék, mintha eljött volna az armageddon. Jerry Brown kormányzó már napokkal ezelőtt rendkívüli állapotot hirdetett. Donald Trump kedden nyilvánította katasztrófa sújtotta területnek Kalifornia államot, a tűz 300 kilométeres sávban pusztít, de ez folyamatosan bővül. Az állam ötödik legsúlyosabb tűzvészének tartják a mostanit.

San Francisco belvárosban is maszkot kell hordani a füst miatt, az elmúlt napokban 7,5 százalékkal nőtt a légzési nehézségekkel orvoshoz fordulók száma. A városban és környékén 200 ezer ember maradt áram nélkül. A tűz valószínűleg továbbterjed dél felé, de ott könnyebb dolguk lehet a tűzoltóknak a kedvezőbb, hűvösebb időjárási körülmények miatt.

Tényleg brutális

Itt egy előtte-utána kép a Reuterstől, de a New York Times komplett galériát szentelt az összehasonlításnak, érdemes végigpörgetni, elképesztő.

Itt a NASA műholdas felvételeit lehet nézegetni arról, hogy hol pusztít a tűz.

Itt pedig egy válogatás a Reuters az AP és az AFP képeiből: