Vona: a Fidesz fél, Orbánnak nincsenek gátlásai

Lehet, hogy politikai perverzió, de Vona Gábor örül neki, hogy a Fidesz nekirontott a Jobbiknak.

Vona szerint ugyanis egyértelművé vált, hogy a Fidesz fél, és a Jobbikban látja a kihívó erőt. A félelem szülte a plakátháborút, a nyugdíjas-ügyet és a felszámolási kísérletet is.

A Jobbik elnöke úgy látja, a kormánypárt nem birtokolja olyan biztosan a hatalmat, mint ahogy azt magáról mutatja. Bár diktatúráról egyelőre nincs szó, olyan folyamatok indultak el, amik ebbe az irányba tartanak.

"Úgy tűnik, Orbán Viktor számára nincs semmilyen gátlás vagy határ" 

- fogalmazott.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Vona az interjúban elmondta:

felkészült arra, hogy a Fidesz föloszlatja a Jobbikot, megvonja az állami támogatást, esetleg választási csaláshoz folyamodik.

A Jobbiknak van forgatókönyve ezekre az eshetőségekre is, ám ezekről nem akart beszélni az interjúban. "Gyanítom, az interjút, amely a HVG-ben megjelenik, nemcsak az újság stabil olvasói, de a Fidesz stratégái is olvasni fogják".

Vona elmondta: egyelőre nem hívja az utcára az embereket, de nem tartja kizártnak, hogy előáll olyan pillanat, amikor függetlenül az ő hívó szavától az emberek maguktól is az utcára vonulnak majd.

A politikus beszélt a baloldali szavazók megszólításáról is: miután Botka László távozott,

nem pártok és pártelnökök egyezkedésére van szükség, hanem a kormányváltó szavazók szövetségére, amit csak a Jobbik tud megteremteni.

Vona Gábor nyílt levelet írt a baloldali szavazóknak

Vona Gábor azt írja a Facebook-oldalán, hogy Magyarországon az emberek többsége kormányváltást akar, mert „az országnak elege van Orbán Viktor aljas, szociálisan érzéketlen, antidemokratikus és korrupt uralkodásából." Hozzáteszi: ehhez azonban minden kormányváltást akaró emberre szükség van. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint Botka László lemondásával megváltozott az ellenzék helyzete, világossá vált, hogy ki a kihívó erő.

Szó esett a párt fejlődéséről, változásairól is: "A Jobbik képes volt tanulni saját hibáiból, képes volt tanulni mások hibáiból, látja, hogy a magyar társadalomnak nem megosztásra, hanem hidak építésére van szüksége". "Nem tagadom, én is a lövészárok-politikának voltam tagja. Magyarországon a bal- és a jobboldal egymás fasisztázását, illetve kommunistázását jelenti, ezt nem én találtam ki, ez nem az én szellemi konstrukcióm, de egyetemistaként belekerültem. Egy idő után azt mondtam, ez nem vezet sehova, ki kell kerülni a lövészárkokból."

Vona világossá tette: a Jobbik se szegény, se gazdag migránst nem szeretne Magyarországon, mert nem akarja, hogy Magyarország megöröklött kulturális viszonyai fölboruljanak. A migráció ugyanakkor nem 2015 és 2017 problémája, hanem valószínűleg az évszázadé, Orbán számára viszont a bevándorlók nem veszélyt jelentenek, hanem felmentő hadsereget, ami témát ad neki.

"Óriási szegénységi bizonyítvány, hogy kétharmaddal megnyert két választás után a kormány úgy fordul 2018-ra, hogy Soros Györgyön és a migráción túl nincs mondanivalója."

A Jobbik elnökének nincs a birtokában Simicska Lajostól vagy bárki mástól származó információ, ami bombaként robbanhat, ám ha lesz, azonnal el fogja mondani.

Az interjúból kiderült az is, hogy ellenzéki párt külföldi elfogadottsága egyre nagyobb, a külföldi sajtóban több cikk is arról szól, hogy a míg a Jobbik képviseli a polgári irányt, addig a Fidesz az extremista-populistát. Felmerült az is, kivel tudna koalíciót kötni a Jobbik:

"Amit biztosan tudok állítani, hogy azon pártokkal, amelyeknek a jelenlegi helyzet előállításában szerepük volt, azokkal nem kívánunk koalícióra lépni, tehát sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel, sem a DK-val."