2017. 10. 13. 13:34
MTI nyomán

Bármelyik percben kitörhet az iraki-kurd háború

Az iraki kormányerők pénteken megkezdték hadműveleteiket a kurdok ellen Kirkuk tartományban - közölte az AFP hírügynökséggel a hadsereg egyik névtelenül nyilatkozó tábornoka.

Az iraki tábornok kijelentette, a hadsereg erői visszafoglalják azon állásaikat, amelyeket a kurd fegyveres erők foglaltak el 2014 júniusában, kihasználva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet akkori támadása okozta káoszt.

Az iraki kurdisztáni régió vezetése ezzel egy időben jelentette be, hogy mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerők várható támadására készülve. Az erbíli székhelyű Rudau televíziónak nyilatkozva Koszrat Raszul kurd alelnök azt mondta, hogy csütörtök késő este küldtek erősítést Kirkukba, attól tartva, hogy a hadsereg elfoglalja kurd erők által ellenőrzött olajban gazdag tartományt .

Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották szeptember 25-ki kurd függetlenségi népszavazást. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

A kurd regionális kormány csütörtök este közölte, hogy az iraki hadsereg Kirkuktól délre jelentős erőket vont össze, harckocsikat, terepjárókat vezényelt a térségbe, és támadásra készül Kirkuk ellen. Az iraki kormány később visszautasította a kurd biztonsági tanács állítását.

"Nem tervezzük, sőt, eszünk ágában sincs megtámadni iraki Kurdisztánt"

- mondta a kormány szóvivője.

Ennek ellenére a Twittert ellepték a képek és videók a Kirkuk felé vonuló katonai járművekről, illetve az irkai katonák és milicisták fenyegető üzeneteitől - írja az Index.

A Basír and Taza Kurmatu falvaknál húzódó kurd állásoktól alig három kilométerre páncélosok és tüzérségi eszközök várakoznak.

A katonai parancsnokok válságtanácskozást tartanak, egyikük nemzetközi beavatkozást sürget, mielőtt a szembenállás „óriási katasztrófába torkollna”.