Ezért tarol a közbeszerzéseken a Telekom? - Luxuskonferenciával vágták zsebre a Fideszt

Még hogy nem a multik mozgatják a kormányt...

A Magyar Nemzet információi szerint David Plouffe útját a lapnak nyilatkozó Somogyi Péter üzletember szervezte és finanszírozta, mai árfolyamon mintegy 13,3 millió forintból, amiért a Telekom később zsíros megrendelésekkel kárpótolta a konferenciaszervezés magyarországi királyát.

A cégnek azért volt szüksége közvetítőre, mert bár nagyon nagy lendülettel szerették volna lekenyerezni az akkor egyértelműen kormányváltásra esélyes pártot, 2009-ben még az amerikai tőzsdén is kereskedtek a cég részvényeivel;

az ottani antikorrupciós szabályok értelmében pedig szigorúan tilos lett volna bármilyen szívességet tenniük Orbánéknak.

A Magyar Telekom viszont már akkor világosan látta, milyen fényes lehetőséget jelenthet majd számukra, ha a fideszes politikusokat összehozza a demokrata agytröszt vezetőjével, így nem riadtak vissza némi trükközéstől.

Az eredmény egy 2009. december 1-jén a Kempinski Hotelben, fényűző körülmények között megrendezett konferencia lett, melyen a Fidesz prominensei találkozhattak David Plouffe-fal.

Ugyan a 2008-ban még az amerikai republikánusokhoz törleszkedő Orbán Viktor, a demokrata tanácsadó asszisztensének kérésére, nem vehetett részt a rendezvényen, ott volt helyette

Rogán Antal, Habony Árpád, Andy Vajna, Szijjártó Péter, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fellegi Tamás és Gyürk András.

Tehát a Fidesz prominensei közül olyanok, akiknek egy része az MSZP 2010-es bukása után politikailag és anyagilag is nagyra nőtt.

Mire képes pár tízmillió forint?

Valószínűleg be is jött a multicég számítása, és a kis "szívességük" megalapozta a kitűnő viszonyt a kormányra lépő Fidesszel és Orbán Viktorral.

Ez a 2014 februárjában kötött stratégiai megállapodásban csúcsosodott ki, és az utána elnyert, több százmilliárdos összértékű közbeszerzésekben futott ki. A Magyar Telekomnak így igazán megérte az a néhány tízmillió forint, amit a konferenciáért és azért kellett kicsengetnie, hogy utána mindenki elégedett legyen. Valószínűleg ezzel biztosították, hogy olyan állami projektek nyertesei lehettek, mint:

  • A széles sávú vezetékes internethálózat kiépítése azokon a területeken, ahol piaci körülmények között nem érné meg - 304 milliárd forintos fejlesztés, amit az állam 80, az Európai Unió 12,2 milliárddal tolt meg.
  • A BKK "nagy sikerű" e-jegy platformjának kifejlesztése.
  • A Futár utastájékoztatási rendszer kiépítése.
  • A MOL Bubi biciklis szolgáltatás informatikai hátterének kidolgozása.
  • A BKK jegyautomatáinak biztonságosabbá tétele - 2,5 milliárd forintért.

Ezek után valóban több mint nevetségesnek hat a fideszes politikusok bármilyen érvelési kísérlete az olyan észrevételekkel szemben, hogy a pártot és a magyar kormányt kilóra megvették a multinacionális nagyvállalatok, akiknek mind az országot, mind a magyar dolgozókat gátlástalanul kiszolgáltatják.

Frissítés

A Magyar Telekom az alábbi levelet juttatta el hozzánk

A Magyar Nemzetben ma megjelent, valótlan állításokat tartalmazó írásra a Telekom az alábbi választ adja:
 
David Plouffe az internet és a közösségi média egyik első számú szakértőjeként 2009. december 1-én egy budapesti konferencián tartott előadást, amelyet a Magyar Telekom az akkor legnagyobb hazai közösségi portál, az IWIW tulajdonosaként szponzorált.
 
Az esemény tehát, amelyet a Magyar Nemzet titkos megállapodás eredményének mutat be, a Telekom által nyilvánosan szponzorált esemény volt, amely semmilyen belső vagy külső szabályozást nem sértett, releváns szakmai rendezvényként megfelelt a cég szponzorációs gyakorlatának.
 
A Telekom egyben azt is cáfolja, hogy a cikkben említett beszélgetés Somogyi Péter és a Magyar Telekom vezérigazgatója között megtörtént volna,  vagy a cég vezérigazgatója bármikor, bármilyen szívességet kért volna Somogyi Pétertől.
 
Másfelől emlékeztetnénk, hogy pont 2010-től érte el a távközlési szektort az a különadó, amelynek eredményeként a Magyar Telekom 2010-től évente csaknem 30 milliárd forint különadót kényszerült fizetni, piaci pozíciójánál fogva az ágazati különadó a legnagyobb mértékben a Telekomot érintette. Teljesen alaptalan tehát az az állítás, miszerint a Telekom bármilyen piaci előnyt élvezett, politikai támogatást kapott volna a 2010-es választásokat követően.
 
Minden alapot nélkülöz az az állítás is, hogy a Telekom szélessávú fejlesztéseit a kormány 80 milliárd forinttal támogatja, ezzel szemben:
 
A Kormány a 2014-2020 időszakban az európai uniós támogatások felhasználásának rendjéről szóló Kormányrendeletben megnevezett Európai Regionális Fejlesztési Alapból a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében biztosít vissza nem térítendő támogatást a vállalkozások számára. A nyertes pályázatok után a Magyar Telekom Nyrt. által az elmaradott és a versenypiac által el nem látott területeken történő fejlesztéshez felhasználható támogatás összege 11,5 Mrd Ft. Ezek a számok azt mutatják, hogy a Magyar Telekom átlátható pályáztatás során és piaci részesedésénél kisebb mértékben nyert el támogatást.
 
A Telekom az írással kapcsolatban megteszi a szükséges jogi lépéseket.
 
Kérjük, hogy a témakört a fenti tényekre figyelemmel kezeljék.
 
Üdvözlettel:
 
Magyar Telekom, Kommunikációs igazgatóság