Az államtitkár nyilatkozott az offshore-os tervről

Elismerte: tehetetlenek.

Mint hogy arról korábban portálunk is beszámolt, egy salátatörvénybe bújtatva a Fidesz olyan törvénymódosítást akar átvinni a Parlamenten, mely lehetőséget ad a nagykövetségeknek, hogy ismeretlen tulajdonosi hátterű cégeknek fizessenek. Ráadásul visszamenőlegesen! Akkor rámutattunk: a rendelkezés ellentétes az Alaptörvénnyel, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvénnyel is.

Nagykövetségeken keresztül pénzelik a Fidesz-közeli offshore cégeket?

Lejárt az offshore lovagok ideje - harsogta a 2010-es választások előtt a Fidesz és személyesen Orbán is. Ehhez képest a Fidesz kormányzása idején egye-másra bukkanunk olyan offshore cégekre, melyekről több mint gyanús, hogy Orbán Viktor közvetlen környezetéhez köthetők.

A 24.hu beszámolója szerint Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta,

megpróbáltuk, de a jelenlegi előírásoknak nem mindig tudtunk megfelelni, a külképviseletek ezeknek érvényt szerezni nem tudtak.

A törvénytervezet azt mondja ki, hogy az a cég, mellyel a külképviselet szerződést köt, automatikusan átláthatónak minősül. Az államtitkár a bizottság előtt azzal magyarázta a kivételezést, hogy külföldön nem mindig tudták a tulajdonosi szerkezettel kapcsolatos nyilatkozattételre rábírni a szerződtetett cégeket.

Vagyis hogy érthető legyen: a Fidesz-kormány csak idehaza keménykedik, az országhatáron túl már tehetetlen.