Orbán egyre több belső támadást kap

Az értelmiség menekül mögüle, és nem távozik csendben.

Az viszont csak mostanában mutatkozik meg egyre jobban, hogy Orbán Viktor politikája mögül hogyan vonul ki saját környezete is: Navracsics Tibor fideszes uniós biztos nemrég arról beszélt, hogy az úgynevezett Soros-terv nem létezik, az csupán egy kampányfogás – szavaiért Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lényegében lehazaárulózta őt, amin Navracsics kiakadt.

Illés Zoltán volt államtitkár pedig még szeptember elején egy HírTV-s szereplésében egyenesen azt mondta, hogy szerinte "a kormány jelenleg aljas politikát folytat".

A HírTV szerint most pénteken egy konferencián Martonyi János egykori külügyminiszter és Stumpf István alkotmánybíró, volt kancelláriaminiszter is beállt az Orbánt kritizálók sorába. Martonyi azt mondta, egyetért a nemzetek Európája-koncepcióval, de azzal már nem, hogy a miniszterelnök homogén nemzetállamokról beszél, mert abból szerinte több millió magyar ember hiányozna.

Stumpf István volt miniszter, aki jelenleg alkotmánybíróként működik pedig azt mondta,

nyílt seb van a magyar alkotmányosság testén,

és szerinte az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása már most, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet.

A korábban a Fidesz értelmiségi holdudvarába tartozó Mellár Tamás közgazdász pedig egy Magyar Nemzetnek adott friss interjújában azt mondta,

„Nem attól vagyok jobboldali, hogy mindent elnézek a Fidesznek, hanem hogy konzervatív az értékrendem”.

Mellár azért hagyta ott a Fideszt, mert amikor a Századvégnél kormánykritikát fogalmazott meg, akkor vezető kormánypárti politikusok személyesen mondták el neki, hogy ezt nem kéne. Viszont szerinte a szakmaiságból nem lehet engedni egy ilyen helyen, így felmondott.

Most úgy látja, van esély egy 2018-as kormányváltásra.

Minden jel arra mutat, hogy az értelmiségi környezet a Jobbik mögött kezd összpontosulni. Dr. Menyhárt Mikós orvos – aki korábban még szakmai segítséget nyújtott a Fidesznek, most viszont már a Jobbik 2018-as képviselő-jelöltje - lapunknak adott interjújában ezt a jelenséget azzal indokolta, hogy szerinte ez a közeg is látja, hogy igazi polgári demokrácia értékei már itt találhatók meg.