2017. 10. 15. 08:28
MTI nyomán

Őrület: demokratikus választás egy közép-ázsiai országban!

Elnökválasztás kezdődött vasárnap reggel Kirgizisztánban. Mármint, hogy tényleg igazi választás. 

A közép-ázsiai ország államfői posztjáért tizenegy jelölt szállt versenybe. A jelenlegi elnök, Almazbek Atambajev

az alkotmány előírásai miatt nem indulhat újra.

Várhatóan csak a második forduló után sikerül majd győztest hirdetni, mert előreláthatólag egyikük sem szerzi majd meg a voksok abszolút többségét.

A szociáldemokrata Atambajev a pártjabeli, 58 éves Szooronbaj Dzsejenbekov volt miniszterelnököt támogatja, így Dzsejenbekov győzelme esetén várható, hogy Atambajev lesz később a kormányfő. A szociáldemokrata pártnak van a legnagyobb frakciója a parlamentben, amiből következően a koalíciós kormány vezető ereje.

Dzsejenbekovnak azonban kemény ellenfele lesz a 47 éves Ömürbek Babanov olajmágnás, szintén volt miniszterelnök, aki a parlament második legnagyobb pártját, a konzervatív Köztársaság-Haza pártot vezeti, és

Oroszországot szintén Kirgizisztán stratégiai partnerének tekinti.

Atambajev azzal vádolja Babanovot, hogy Kazahsztán támogatását élvezi.

A tavaly decemberi alkotmánymódosítás nyomán az elnök csak a külpolitikába és a biztonsági kérdésekbe szólhat bele, és kibővült a miniszterelnök hatásköre. A változásokat sokan annak tudták be, hogy az oroszbarát Almazbek Atambajev elnök miniszterelnökként szeretné megőrizni hatalmát.

A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint 16 órakor zárják be, és az első eredmények néhány órával később várhatók.

Demokrácia Közép-Ázsiában? Ezt így hogy?

Atambajev az ország első elnöke, aki békés úton, választásokat nyerve vette át a hatalmat 2010-ben.

A függetlenség után Kirgizisztánban is a szokásos posztszovjet közép-ázsiai forgatókönyv zajlott le: a korábbi kommunista pártvezetőt, Aszkar Akajevet "választották" elnöknek. A diktátorikus módszerekkel kormányzó politikust 2005 áprilisában a "Tulipános forradalom" mozdította el posztjáról.

Az ekkor hatalomra került Kurmanbek Bakijev pár évvel később egy hasonlóan tekintélyelvű rezsimet próbált kiépíteni, ám a 2010-es második forradalom őt is elsöpörte. Kirgizisztán azóta a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok közül az egyetlen demokratikus ország.