Gondolta volna? A választási kampányig elhúzzák a 4-es metró ügyét is

Első lépés: irányítsd az ügyészséget! 

A Matolcsy György jegybank elnök fiának tulajdonában álló Magyar Idők elnevezésű kormánylap hétfőn írt arról, hogy január második feléig hosszabbította meg a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a 4-es metró beruházásainak szerződéseivel összefüggésben. A Demszky Gábor (SZDSZ) volt főpolgármester idejéhez (2006) kapcsolható Alstom-vonatok ügyében nem bővült a gyanúsítottak köre, a nyomozó hatóság továbbra is két terheltet tart számon. Egy személy ellen továbbra is érvényben van a belföldi, európai és nemzetközi elfogató­parancs, ám ezek az intézkedések eddig nem vezetettek eredményre – tájékoztatta a kormánylapot Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Az Alstom kocsik beszerzésétől különválasztva, a 4-es metró beruházásával összefüggésben egy másik nyomozás is tart, de itt még annyi sem történt, mint az előzőben. Hiába nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda fokozott ügyészi felügyelet mellett, egyelőre senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás tárgyát a 4-es metró beruházásához kapcsolódó különböző tanácsadói szerződések, valamint a projektmenedzsmenttel kapcsolatos kérdések, döntések képezik.

A lap szerint ebben az esetben is 2018. január 23-ig hosszabbították meg a nyomozást.

A Jobbik korábban világosan leszögezte, hogy a Fidesz és az MSZP által közösen kialakított rendszer eredménye az, hogy a magyar nyomozóhatóságok az ügyben semmilyen eredményt nem értek el, csak eltussolni próbálták azt. A legerősebb ellenzéki párt szerint az Alstom-ügy megmutatta azt is, hogy a korrupciós ügyek szálai a miniszterelnökig érhetnek.