Nem az oktatást fejlesztené: Orbán Viktor főstrómanja már egyetemi vagyont venne

A reneszánsz ember megint lecsap.

Tavaly 12,7 milliárdos költségvetésből gazdálkodhatott a Kaposvári Egyetem (KE), ám a büdzsé alig hatoda, mintegy 2,1 milliárd forint származott csak állami támogatásból,

a működési költség jelentős részét az intézmény saját maga termelte ki.

Az egyik legjelentősebb bevételt a bőszénfai vadgazdálkodási tájközpont hozza: a híres szarvasfarmon - ahol a vadásztatás mellett növénytermesztéssel, erdőgazdálkodással, tenyészállat-értékesítéssel és vadhús-feldolgozással foglalkoznak - harminchárom faj, több mint 2200 egyedét tartják oktatási-, kutatási- és bemutatócélból.

Az 1936 óta működő iregszemcsei takarmányfejlesztési kutatóintézet szintén fontos az egyetem önfenntartása szempontjából, illetve lényeges az országos mezőgazdasági kutatás-fejlesztésben: az itt nemesített – elsősorban hüvelyes és olajos – növények nemcsak idehaza, de Európa-szerte elterjedtek.

Köröznek a keselyűk

Nem meglepő, hogy a jövedelmező intézményi egységekre szemet vetettek a kormányközeli strómanok is:

a Népszava úgy tudja, hogy a szarvasfarmot Mészáros Lőrinc nézt ki magának, míg a kutatóintézet az OTP-vezér, Csányi Sándor tulajdonába kerülhet.

Utóbbi értesülést az OTP sajtóosztálya cáfolta a lapnak, a felcsúti Döbrögi nem tartotta kommentárra érdemesnek az értesüléseket.

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora ugyanakkor nem cáfolta, hogy szeretnének megválni a két intézményi egységtől, de az alábbi semmitmondó "válasszal" elzárkózott a miértekre adandó magyarázattól:

"A felvetett kérdésköröknek nincs aktualitása, amennyiben azok aktuálissá válnak, egyetemünk tájékoztatja a sajtó képviselőit."

A kutatóközpont és a szarvasfarm sorsa is kérdéses, de ezen felül az egyetem világszínvonalú technológiával felszerelt egészségügyi centruma is veszélyben lehet: a komplexum ugyanis a Kaposi Mór Oktató Kórházhoz kerülhet, mert az intézményben nincs egészségügyi oktatás, ugyanakkor a központ elcsatolása jelentős bevételkiesést okozna az egyetemnek.

Ugyanis a KE az Országos Egészségügyi Pénztártól 2,45 milliárd forintot kapott az itt végzett orvosi vizsgálatokért. Az intézményvezetés az egészségügyi központ kiszervezését sem cáfolta a Népszavának, de ehhez is csupán annyi magyarázatot fűztek, hogy "nincs aktualitása".