A hamburger és a cigi fontosabb volt, mint a beteg élete - Kirúgták a betegszállítót

Csak egy újabb történet a dübörgő magyar egészségügyből.

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, a most kirúgott betegszállító és társa egy 73 éves, daganatos beteget éjjel kettőkor szállítottak át egyik kórházból a másikba. Nem volt szó sürgősségi esetről, a beteg pusztán akkor került sorra.

A fennálló trombózisveszély miatt kizárólag fekve, hordágyon szállítható asszonyt felszólították, hogy önerőből szálljon be a mentőautóba, ahol kénytelen volt végig ülve utazni. A betegszállítók ráadásul menet közben megálltak hamburgerezni és cigit venni, végül a nőt otthagyták egy kórházi folyosón anélkül, hogy átadták volna egy orvosnak.

Trombózisos beteget szállítottak, közben megálltak hamburgert és cigit venni

A beteget nem sürgősségi eset miatt szállították éjszaka, egyszerűen akkor került sorra. A trombózisveszély miatt csak fekve, hordágyon volt szállítható, ennek ellenére felszólították, hogy akkor szálljon be magától a mentőautóba. A betegszállítók útközben megálltak hamburgert és cigit venni, de ez teljesen rendben van a főnökük szerint - írja a HVG.

Várni kellett rá, de nem maradt el a következmény

"A vásárlás ténye is beismerésre került, amely emberileg érthető, de mindenképpen etikátlan magatartás"

- közölte a betegszállítókat foglalkoztató AMS Mentőszolgálat illetékese a HVG-vel.

A cégvezetés korábban azt nyilatkozta, hogy a betegeknek csak az étel megvásárlását kellett megvárnia, de a munkatársaik nem ültek be helyben megenni, így csak pár percet vett igénybe. A viselkedésüket a "nagyfokú leterheltséggel" magyarázta, és akkor még azt közölte, hogy "megfelelő szóbeli és írásbeli figyelmeztetést kapnak".

Az eset komoly sajtóvisszhangja után viszont a "szakma szabályainak megsértése miatt" a betegkísérőnek közös megegyezéssel felmondtak.