2017. 10. 17. 12:59
MTI nyomán

"Megalázná a románokat március 15. megünneplése"

Traian Basescu ismét felszállt a román nacionalizmus amúgy is zsúfolásig tömött buszára.

Visszaküldte a szakbizottsághoz a román szenátus hétfőn a törvénytervezetet, amely ünneppé és munkaszüneti nappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára.

A tervezet lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatók kérésre szabadnapot adhatnának március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolna be a román közszolgálati televízió és rádió.
    
A plenáris vita és végszavazás elnapolását a tervezetet előterjesztő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője, Cseke Attila javasolta, kérését pedig a szociálliberális kormánytöbbség megszavazta.
    
A frakcióvezető elismerte: a halasztás azzal áll összefüggésben, hogy jelenleg nincs meg a tervezet elfogadásához szükséges többségi támogatás.
    
"A román ellenzék olyan nacionalista légkört teremtett, amelyben most nem lehetett a többséget biztosítani a törvénytervezet elfogadásához. Az RMDSZ továbbra is nyitott a kezdeményezéssel kapcsolatos vitára, a felmerülő kérdések megbeszélésére. Úgy látjuk, hogy további párbeszédre van szükség a témában a román többséggel, ezért egyetértünk azzal, hogy törvénytervezetünk kerüljön vissza a szakbizottságokba. Ezáltal plusz időt és újabb párbeszéd lehetőséget biztosítunk a szenátusnak a viták lefolytatására, amennyiben erre igény mutatkozik" - idézte a frakcióvezetőt az RMDSZ hírlevele.
    
Traian Basescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának szenátora a hétfői szenátusi vitán a törvénytervezet elutasítását követelte, arra kérve az "általa tisztelt" magyar polgártársait, hogy három nemzeti napjuk közül válasszanak maguknak másik ünnepnapot, mivel

"a pesti forradalom 12. pontját, a Magyarország és Erdély unióját idéző - dátum hivatalos ünneppé nyilvánítása szerinte megalázná a románokat."

A PMP szenátora szerint a szociálliberális kormánytöbbségnek mielőbb színt kell vallania, "meddig hajlandó engedni az RMDSZ zsarolásának".
    
Serban Nicolae, a bukaresti kormán vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője arra figyelmeztette szenátortársait, hogy a roma és tatár kisebbségnek van már saját ünnepnapja Romániában, ugyanakkor a szenátusnak hamarosan állást kell foglalnia egy másik tervezetről is, amely az országban élő nemzeti kisebbségek számára határozna meg egy ünnepnapot.