2017. 10. 19. 10:49
mti

Egyelőre csak puszta fenyegetés a katalán függetlenség?

A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány "továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást" - írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

Puigdemont 10 perccel azelőtt hozta nyilvánosságra a levelet, hogy tíz órakor lejárt a Madrid által megszabott határidő, hogy a katalán vezető vonja vissza előző heti nyilatkozatát, melyben meglehetősen kétértelműen beszélt arról, hogy Katalónia elszakad-e Spanyolországtól. Puigdemont azt mondta, az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Katalán képviselők aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkoztatát, melynek végrehajtását Puigdemont felfüggesztette, és párbeszédet szorgalmazott Madriddal.

Madridi kormányzati források név nélkül nyilatkozva azt mondták, hogy a spanyol kormány szombaton összeül, és megvitatja a spanyol alkotmány 155. cikkének életbe léptetését, amellyel szükség esetén elvonhatják a katalán regionális hatóságok jogköreit.