Közpénzből Fidesz-rádió: nem történt bűncselekmény

Miért ne bukkanna fel ebben a történetben is Mészáros Lőrinc?

„Közpénzből segített rádiófrekvenciához jutni egy helybéli magánvállalkozást a siófoki önkormányzat a Fürdőegylet közbeiktatásával 2012-ben” – írta meg tavaly a ma már szintén Mészáros Lőrinc-közeli, de akkor még „szabad” Somogy megyei hírportál, a Sonline.hu 2016-ban Kepli Lajos feljelentése nyomán.

A siófoki polgármesteri hivatal 29 millió forintos reklámszerződést kötött a város vonzerejének, idegenforgalmának növelése céljából a Fürdőegylettel 2012. október 30-án, amit néhány nap múlva további hárommillióval még kiegészített a város. Pár nap eltelte után – követte nyomon a pénz mozgását a városházi vizsgálat – a Fürdőegylet már tovább is utalta a 32 milliót a siófoki Szivárvány-2 Kft.-nek, mely két nappal korábban üzletrész-vásárlási szerződést kötött a rádiófrekvencia megszerzése érdekében a siófoki frekvencia akkori jogosultjával, az érdi Hang-Adás Kft.-vel. A siófoki városháza információja szerint a Szivárvány 25 millió forintot fizetett ezért. E kft. és a Fürdőegylet előzőleg megállapodást kötött a balatoni rádiófrekvencia megszerzéséről.

„Mi lett a közpénz sorsa, erről kerestünk, de nem találtunk elszámolást a hivatalban – mondta Lengyel Róbert siófoki polgármester (független). – A hivatal és a Fürdőegylet közötti szerződésben a turisztikai civil szervezet nemcsak azt vállalta, hogy a pénzt az abban meghatározott célra használja fel (városreklámozás, stb.), hanem azt is, hogy egy éven belül tételesen elszámol erről, máskülönben vissza kell fizetnie. Nem csupán az első körben kapott 32 millióról van szó, hiszen 2013-ban, akkor már az önkormányzat nevében újabb reklámszerződés köttetett a Fürdőegylettel, ezúttal 35 millió forintról. S a közpénz egészen addig nem veszíti el közpénz jellegét, amíg az önkormányzattal szerződő fél el nem számol vele, hogy mire költötte, márpedig ez nem történt meg”.

A siófoki frekvenciát a Kriczki Andrea által gründolt Echo Penisola Kft. nyerte el. Kriczki az ország több más városában is nyert rádiózási jogosultságot, de hamar megszabadult mindegyiktől, így a siófokitól is – próbálta kibogozni a szálakat több korábbi cikkében is az Átlátszó és a Magyar Narancs. Ezen írások szerint az Echo Penisolába bevásárolta magát az érdi Hang-Adás Kft. (ügyvezetője, Gajdics Ottó ma a kormánypárti Karc FM rádiót vezeti), tőle vette meg az üzletrészt a már emlegetett Szivárvány-2 Kft. (ügyvezetője a siófoki Treszl Józsefné és Treszl József, előbbi ellen nemrég pert nyert Lengyel Róbert siófoki polgármester; egy kampányújság kiadója volt Treszlné 2014-ben, a lap a későbbi polgármesterről jelentetett meg lejárató cikkeket, ami miatt a bíróság kimondta a kiadó bűnösségét), mely 2015-ben adta tovább a siófoki kézilabdaklub-tulajdonos, az Orbán Viktor-közeliként ismert Fodor János által ügyvezetett Pro Pannonia Kft.-nek. A balatoni rádió Fodortól idő közben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került.

A Sonline.hu tavaly megszólaltatta Hoffmann Henriket, aki 2012-ben vezette a Siófoki Fürdőegyletet. Az ugyancsak Fidesz-közelinek ismert siófoki szállodatulajdonos akkor egyebek között ezt mondta: „Semmi szégyellni valónk nincs az akkori döntésünk miatt. A Fürdőegylet bár ezer szállal kötődik az önkormányzathoz, mégsem önkormányzati társaság, hanem önálló jogi személy, önálló döntési jogkörrel. Az akkori elnökség némi vita után úgy döntött: rádióalapításra költi a várostól kapott reklámpénzt. Siófoki, balatoni, turisztikai rádiót szerettünk volna, mely a mai napig működik, betöltve a szerepét, jó reklámjaként a városnak, a Balatonnak. A pénz tehát nem tűnt el, nem elveszett, hanem jó célra ment. Közpénzből tehát magánpénz lett, de ezer féle variációt tudok arra mondani, amikor nem bűn, hogy a közpénz magánpénzzé alakul. Ha például ezer óriásplakátot rendelünk a pénzből, akkor nem magáncéget gazdagítottunk volna?”

Lengyel Róbert polgármester ma azt mondja: számos „csontváz” kihullott a szekrényből 2014 októbere óta, az azt követően tett feljelentések azonban sorra „fennakadnak” a nyomozó hatóságokon (ügyészség, rendőrség). „Rádióügyben is 67 millió adófizetői forint alakult át több jogász szerint is legalábbis megkérdőjelezhető módon magánpénzzé – így a városvezető. – Tudomásul vesszük ezt a hatósági döntést is, nem tudom, a feljelentő, Kepli Lajos él-e azzal a jogával, hogy bepanaszolja a nyomozás-megszüntetést, a város legfeljebb azt vizsgálhatja, hogy él-e polgári jogi igénnyel az elmaradt elszámolás miatt”.

„Panasszal élni? – kérdezett vissza Kepli Lajos országgyűlési képviselő (Jobbik). – Lenne értelme, miután az érintett cég Mészáros Lőrinchez került? Elszámoltatni mi itt már csak kormányon tudunk – és fogunk is!”

Számháború

Ahogyan megírtuk, a városvezetést és a polgármestert tette felelőssé Hoffmann Henrik egy nyárutói sajtótájékoztatón, amiért Siófok kereskedelmi szálláshelyein az előző évhez képest 9 százalékkal visszaesett a vendégéjszakák száma a város kereskedelmi szálláshelyein a Központi Statisztikai Hivatal július végi adatai szerint. Lengyel Róbert  polgármester azt gyanítja: a rádióügyben tett feljelentés is állhatott annak hátterében, hogy  a Siófoki Fürdőegylet korábbi, a Balatoni Turizmus Szövetség (politikai állásfoglalásokat amúgy korábban kerülő) jelenlegi elnöke nyíltan nekitámadt a vendégforgalmi adatok romlása miatt. Amit egyébként a siófoki városvezetés egyebek között azzal magyarázott: a tavalyi év végén váratlanul bezárt Erzsébet-szálloda önmagában 6-10 százalékos vendégéjszakaszám-kiesést jelent a belföldi forgalomban.

Zamárdiban Siófoknál is nagyobb, 11 százalékos volt a csökkenés július végén – hívtuk fel a figyelmet korábban is, megjegyezve: ott emiatt senki nem igyekezett felelőssé tenni senkit, nem tört ki helyi politikai purparlé KSH-számok láttán. Azóta a Balatontipp.hu, a Balaton internetes információs kalauza az augusztus végi adatokat is összesítette, amiből kiderül: a Balaton-régió 25 legnagyobb vendégfogadó településének adatait tekintve csak a külföldi vendégek esetében volt emelkedés 2017. augusztus végéig 2016-hoz képest, a belföldi turisták vendégéjszakaszáma stagnálást mutatott. A vendégéjszakák száma (KSH-adat, tehát csak a kereskedelmi szálláshelyeké, a „Zimmer Ferinek” emlegetett magánszálláshelyek nélkül!) a városok közül Balatonlellén 15,4, Zamárdiban 8,9, Siófokon  8,2 százalékkal esett vissza.

K.N.