Repülőgéppel támadhat az Iszlám Állam – 9/11 újratöltve?

A katonai vereség nem egyenlő a teljes megszűnéssel.

A CNBC számolt be arról a biztonsági konferenciáról, ahol szóba került az is, hogy mi lesz az Iszlám Állammal, területeinek elvesztése után. Mike Pompeo kifejtette, hogy nem csak a Közel-Keleten, hanem a világ számos pontján vannak terroristák, akik elszántak, hogy általuk hitetleneknek tartott embereket öljenek.

A CIA igazgatója szerint kereskedelmi repülőjáratokat használhatnak a támadásokhoz. Az ilyen akciók előkészületeiről nem könnyű tudomást szerezni, de a belbiztonsági hivatal már tett lépéseket az amerikai reptereken a veszély csökkentésének érdekében.

Pompeo ezután azt is elismerte, hogy a jelenlegi eszközök nem túl hatékonyak a terrorizmus elleni harcban, mert ma már bárki tud bombát készíteni az internetről szerezhető tudás alapján, telefonhívás vagy e-mail küldése nélkül.

„Nem túl sikeresek a hálózataik ellehetetlenítésére megalkotott eszközeink.”

A Daesh katonai vereségét ugyan üdvözli, de hozzátette, hogy ez nem jelenti a veszély megszűnését.

Rakka már nem az Iszlám Államé

Az USA által támogatott, kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) teljesen visszafoglalták Rakkát a dzsihadista harcosoktól. Az ISIS 2014-ben vonta ellenőrzése alá a kelet-szíriai várost.

„Balgaság lenne azt jósolni, hogy nem lesz utódja. Azzal a történelmi tények ellen fogadna az ember. Akár ISIS-nek, akár ISIS 2.0-nak hívjuk, a radikális iszlamista terrorizmus veszélye valós.”

Felszólította a közvéleményt, hogy ne beszéljünk magányos elkövetőkről, még akkor sem, ha valamelyik támadásnál csak egy személyt azonosítanak, mert általában van valamilyen kapcsolódási pont a külvilág felé.

„Az azt jelentené, hogy teljesen maguktól csinálnák. De szinte mindig az a helyzet, hogy az ideológiát, ami beleviszi őket a dologba, valaki más ülteti a fülükbe, akinek éppen ez a szándéka.”

Elaine Duke, a belbiztonsági tárca első embere az USA londoni nagykövetségén hasonló félelmeinek adott hangot.

„Repülőgéppel akarnak támadni, a hírszerzés biztos ebben”

 - jelentette ki a vezető.