Hamarosan létrejön a koalíció? Kurz és Strache nagyon lelkes

Sebastian Kurzot nem bizonytalanítja el az FPÖ múltja, legitim erőnek tartja.

A szombati megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Strache úgy fogalmazott: „jó dolog”, hogy esetleg a jövő héten már meghívót kaphatnak a koalíciós tárgyalásokra. Az FPÖ elnöke szerint mindkét fél komolyan érdekelt a szükséges és kívánatos változások megvalósításában. Strache ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a koalíciós tárgyalások nem lennének egyszerűek, mivel az ÖVP és az FPÖ elképzelései között vannak különbségek, bizonyos témákban pedig „vörös vonalak” is léteznek.

Sebastian Kurz elmondta, az első hivatalos tárgyaláson a múlt helyett, a jövőbe tekintettek, és egy esetleges együttműködés lehetőségéről, illetve annak tartalmáról egyeztettek.

Kurz szerint az FPÖ-ben megvan a szándék a változásra, az átalakulásra, és erős a pártban a felelősségtudat is. Abban állapodtak meg a felek, hogy folytatni fogják az egyeztetéseket.

Mindegyik parlamentbe jutott pártnak legitimitása van

Sebastian Kurz a Spiegel Online pénteken megjelent interjújában kijelentette: olyan kormányt akar alakítani, amely elég erős ahhoz, hogy változásokat vigyen véghez.

„A kisebbségi kormány is egy lehetőség, ha nem sikerül partnert találni, de nem ez a célom. Sok döntéshez kétharmad kell, ez lehetséges lenne például, ha a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum – szerk.) is támogatna”

– mondta a lapnak Kurz.

A Spiegel azon felvetésére, hogy Strache szerint az emberek közel hatvan százaléka az FPÖ programjára szavazott, Kurz elismerte: Strachénak igaza van abban, hogy bizonyos kérdésekben fedi egymást a két párt programja. A Spiegel megpróbálta kikezdeni a leendő kancellárt az FPÖ „rossz hírével”, de Kurz emlékeztetett rá, hogy egy demokráciában nem csak a saját vélemény számít.

„Öt párt képviselteti magát az osztrák parlamentben, mindet demokratikusan választották meg, mindnek van legitimitása”

– szögezte le. Szerinte a választóknak joguk van dönteni.

„Nincs rossz döntés. Európa-párti, mainstream pártként világosan megnyertük a választásokat. A második és harmadik helyen álló párt pedig egyformán erős”

– tette hozzá.

Kurz ismét leszögezte (csakúgy, mint a napokban a Financial Timesnak is), hogy Ausztriának hídnak kell lennie Kelet- és Nyugat-Európa között.

„Gazdaságilag ez mindig nagyon hasznos volt, és szerintem politikailag is ez a szerepünk”

 – mondta.

Kurz: a migránsok szétosztása nem megoldás

A migrációval kapcsolatban kijelentette, hogy ha nem tudják kontrollálni a bevándorlást az olyan országokban, mint Ausztria, akkor veszélyeztetve van a közrend és a biztonság.

„Nem csak a szíriai és iraki emberekről van szó, hanem azokról a milliókról is, akik készek Afrikából Európába jönni, ha azt gondolják, az ajtók nyitva állnak”

– emlékeztetett.

Kurz szerint keményen kell harcolni az illegális bevándorlás ellen.

„Közösen kell megvédenünk a külső határokat, nem hagyhatjuk magára Olaszországot és Görögországot. (...) Egyértelművé kell tennünk, hogy aki megkísérel illegálisan Európába jutni, az nem fog menedéket kapni. Meg kell mentenünk az embereket a külső határokon, gondoskodni kell róluk, de aztán vissza kell küldeni őket a tranzitországokba, vagy a származási országukba. (...) Jobban együtt kell működnünk a líbiai parti őrséggel, hogy a hajók el se induljanak.”

Kurz arra a kérdésre, hogy összefogna-e a kelet-európai országokkal a bevándorlás kérdésében, azt válaszolta, örül minden országnak, amely ugyanazt vallja a migráció kérdésében, mint ő. „Egyre többen leszünk” - tette hozzá. Kijelentette:

"Nem oldjuk meg a bevándorlás problémáját azzal, ha szétosztjuk az embereket egymás között.”