Irán jól kitolt a BBC-vel, befagyasztották 150 ember vagyonát

Bepanaszolta Iránt a BBC az ENSZ-nél szerdán, mert az iráni hatóságok egy nyomozásra hivatkozva befagyasztották a brit közszolgálati műsorszóró több mint 150 munkatársának vagyonát.

A BBC "az emberi jogok megfosztásaként" jellemezte az Iráni Iszlám Köztársaságnak a műsorszóró iráni programjának munkatársai ellen hozott lépéseit az ENSZ-hez benyújtott hivatalos panaszában.

A műsorszóró kifejtette, hogy az iráni hatóságok nyomozást folytatnak az országban tevékenykedő munkatársai, korábbi alkalmazottai és külső munkatársai ellen. Az érintetteket a "nemzetbiztonság elleni összeesküvéssel" gyanúsítják. A BBC több, az iráni hatóságok vizsgálódásai által érintett munkatársa is kettős állampolgár, az iráni mellett ausztráliai, ausztriai, kanadai, német, brit vagy amerikai állampolgársággal bírnak.

Irán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ha az illető egyik állampolgársága iráni. Iránban viszonylag gyakori a kettős állampolgárok őrizetbe vétele vagy börtönbe vetése, gyakran a rendszer vagy a kormány megdöntésének kísérletével vádolják meg őket.

A BBC először augusztusban számolt be a vagyonbefagyasztásról. Akkor tudatta, hogy a hírhedt teheráni Evin börtön egy bírósága rendelte el az intézkedéseket.

Az Evin börtön arról ismert, hogy ott - a kritikusok szerint koholt vádakkal fogva tartott - kettős állampolgárok és politikai foglyok is raboskodnak. Köztük Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a BBC korábbi munkatársa. Őt azzal vádolják, hogy "média- és számítástechnikai projekteket dolgozott ki" az iráni kormány megdöntésére.

Az Evin börtönbeli bíróság döntésének értelmében az érintettek nem tudnak tulajdont eladni, vásárolni vagy örökölni december 20-ig, amikor is kihirdetik a nyomozás eredményét - közölte a BBC a panaszában.

A brit műsorszóró hangsúlyozta, hogy munkatársai nem tudnak külföldről visszatérni Iránba, hiszen fennáll letartóztatásuk, kihallgatásuk vagy bebörtönzésük veszélye.

A BBC farszi nyelvű szolgáltatását 2009-ben függesztették fel a hatóságok Iránban, de a mai napig sok iráni hallgatja a BBC rádióműsorait, illetve a műholdas televízión nézik a tévéműsorokat. A brit műsorszóró állítása szerint hetente mintegy 18 millió embert ér el.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.