Irán jól kitolt a BBC-vel, befagyasztották 150 ember vagyonát

Bepanaszolta Iránt a BBC az ENSZ-nél szerdán, mert az iráni hatóságok egy nyomozásra hivatkozva befagyasztották a brit közszolgálati műsorszóró több mint 150 munkatársának vagyonát.

A BBC "az emberi jogok megfosztásaként" jellemezte az Iráni Iszlám Köztársaságnak a műsorszóró iráni programjának munkatársai ellen hozott lépéseit az ENSZ-hez benyújtott hivatalos panaszában.

A műsorszóró kifejtette, hogy az iráni hatóságok nyomozást folytatnak az országban tevékenykedő munkatársai, korábbi alkalmazottai és külső munkatársai ellen. Az érintetteket a "nemzetbiztonság elleni összeesküvéssel" gyanúsítják. A BBC több, az iráni hatóságok vizsgálódásai által érintett munkatársa is kettős állampolgár, az iráni mellett ausztráliai, ausztriai, kanadai, német, brit vagy amerikai állampolgársággal bírnak.

Irán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ha az illető egyik állampolgársága iráni. Iránban viszonylag gyakori a kettős állampolgárok őrizetbe vétele vagy börtönbe vetése, gyakran a rendszer vagy a kormány megdöntésének kísérletével vádolják meg őket.

A BBC először augusztusban számolt be a vagyonbefagyasztásról. Akkor tudatta, hogy a hírhedt teheráni Evin börtön egy bírósága rendelte el az intézkedéseket.

Az Evin börtön arról ismert, hogy ott - a kritikusok szerint koholt vádakkal fogva tartott - kettős állampolgárok és politikai foglyok is raboskodnak. Köztük Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a BBC korábbi munkatársa. Őt azzal vádolják, hogy "média- és számítástechnikai projekteket dolgozott ki" az iráni kormány megdöntésére.

Az Evin börtönbeli bíróság döntésének értelmében az érintettek nem tudnak tulajdont eladni, vásárolni vagy örökölni december 20-ig, amikor is kihirdetik a nyomozás eredményét - közölte a BBC a panaszában.

A brit műsorszóró hangsúlyozta, hogy munkatársai nem tudnak külföldről visszatérni Iránba, hiszen fennáll letartóztatásuk, kihallgatásuk vagy bebörtönzésük veszélye.

A BBC farszi nyelvű szolgáltatását 2009-ben függesztették fel a hatóságok Iránban, de a mai napig sok iráni hallgatja a BBC rádióműsorait, illetve a műholdas televízión nézik a tévéműsorokat. A brit műsorszóró állítása szerint hetente mintegy 18 millió embert ér el.

Forrás
MTI
sss
2019. június 25. | 19:33
""
sss
2019. június 25. | 14:28
Balogh István Szilveszter
sss
2019. június 25. | 19:33
""
sss
2019. június 25. | 14:28
Balogh István Szilveszter
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

sss
2019. június 25. | 17:59
Az elnök szerint pártja nem dughatja homokba a fejét.
sss
2019. június 25. | 11:28
Tíz- és százmilliós profitot zsebelhetett be a Fidesz-közeliként elkönyvelt zenészek közül Nagy Feró, Ákos és Mága Zoltán is.
sss
2019. június 25. | 11:13
A miniszter szerint a kormánynak nem érdeke az a lejáratás, amit egyébként a kormánymédia indított el.
sss
2019. június 25. | 10:06
A kaszinókoncessziók kiváltságos birtokosai minden eddiginél nagyobb, 4,6 milliárd forintos ajándékot kaptak a kormánytól.