ETA-tagokat fogtak el Berlinben

Az egyik férfit 2007-ben spanyol vasúti létesítmények és bankok ellen elkövetett terrorcselekményekkel vádolják.

Silke Becker, a német ügyészség szóvivője szerint az egyik férfit 2007-ben spanyol vasúti létesítmények és bankok ellen elkövetett terrorcselekményekkel vádolják.

A másik férfit - így a német vádhatóság illetékese - Franciaországban keresték, őt azzal gyanúsítják, hogy 2007 előtt egy bűnszervezet tagja volt. A 29 és 37 éves férfiakat most vizsgálóbíró hallgatja ki.

Becker szerint a vádhatóság letartóztatásukat akarja elérni, így a későbbiekben ki lehetne őket adni a spanyol illetve a francia hatóságoknak.

A Baszkföld és Navarra függetlenségéért harcoló ETA terrorszervezet 1959-ben jött létre, és 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel. Ugyanakkor megtartotta fegyvereit és alvilági szervezetét sem oszlatta fel. Az évtizedek alatt a hivatalos adatok szerint a baszk terroristák által elkövetett mintegy 4000 merényletben 829 ember halt meg.

Franciaország, főleg a spanyol határ környéke, ahol a baszkok lakta terület keleti része is fekszik, hagyományosan az ETA hátországa volt.