"Ha megtámadnák az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit, akkor veszíteni fognak"

Észak-Korea "hatalmas katonai válaszcsapásra számíthat".

"Ne legyenek kétségeik afelől, hogy ha megtámadnák az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit, akkor veszíteni fognak", mert Észak-Korea hadereje nem mérhető az amerikai-dél-koreai szövetségéhez - mondta, majd hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy az Egyesült Államok bármikor elfogadja atomhatalomnak Észak-Koreát.
   
Mattis pénteken a Koreai-félszigetet kettéválasztó Demilitarizált Övezetben (DMZ) található Panmindzsonban tett látogatást, és azt mondta: az Egyesült Államok nem akar háborúzni Észak-Koreával, inkább nukleáris leszerelésére törekszik.
   
Szombaton hozzátette ehhez, hogy Washington a diplomáciai megoldást részesíti előnyben a válságban, de a diplomácia akkor a leghatékonyabb, ha "hiteles katonai erővel támogatják meg".
   
Mind Mattis, mind dél-koreai hivatali partnere, Szong Jongmo elvetette azt a felvetést közös sajtóértekezletükön, hogy az észak-koreai fenyegetésre válaszul taktikai atomfegyvereket telepítsenek Dél-Koreába.
   
Az amerikai miniszter érdemben nem mondott többet szombaton az észak-koreai válsággal kapcsolatban, mint korábban, de hangsúlyozni akarta annak súlyosságát az AP hírügynökség értékelése szerint.
   
Mattis egyhetes ázsiai körútjának első állomásaként érkezett pénteken Dél-Koreába.