Iránytű: a bizalomépítés volt Vona fő üzenete a külföldi újságírók felé

Az Iránytű Intézet vezető elemzője a Lánchíd Rádiónak értékelte a Jobbik elnökének pénteki beszédét.

Kovács Jánost a Lánchíd Rádió vasárnap azzal kapcsolatban kérdezte, hogy pénteken Vona Gábor a külföldi sajtó munkatársainak vázolta fel pártja programját. A szakértő megjegyezte: a bizalomépítés volt a fő üzenete a pártelnök beszédének.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik javaslata a visegrádi országok (V4) közös parlamenti közgyűléséről egy olyan konzultatív fórum létrehozását jelentené, amely a V4-ek intézményes együttműködését tovább mélyíteni. Hozzátette: a Jobbik egyfajta regionális szövetségi rendszert építene fel az Európai Unión belül, amely Magyarország, illetve a régió számára is egy nagyobb fokú érdekérvényesítő képességet tenne lehetővé gazdasági szempontból, a bérunió céljának az elérése érdekében, illetve a migráció kérdésében.

A szakértő elmondta:

a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje rájött, hogy a hagyományos XX. századi jobboldali – baloldali ellentétekre már nem lehet egy szimbolikus politikát felépíteni.

Kovács János rámutatott: az MSZP mára már elvesztette azt a fajta szellemi szürkeállományt, szakértői bázist, amelyet korábban kormányzati pozícióban hasznosítani tudott.

A vezető elemző azt is megjegyezte: a Fidesznek a 2014-es választás előtt sem volt fontos, hogy programot hirdessen.

„A kormányzópártnak most is az a célja, hogy ne programviták mentén folyjon a kampány, hanem hogy ő maga tudja azt tematizálni olyan kérdésekkel, amelyek a szakpolitikai dimenziótól távol állnak”

– mondta a Lánchíd Rádiónak.