Plusz pénzt kapnak a védőnők, de nőnek a terheik is

Focistának még így is jobb lenni, mint egészségügyi alkalmazottnak.

November 1-jétől 33 ezer forintos havi bérpótlékban részesülnek a védőnők, a jövő évi költségvetésben pedig kétmilliárd forintot különítettek el a bérpótlék fedezetére.

Rétvári Bence kiemelte azt a jogszabályi változtatást is, ami alapján minden védőnő megkapja a többletfinanszírozást, így egy területi védőnői szolgálat díjazása 2010–2018 között 257 ezer forintról 358 ezer forintra nőtt, ezen belül egy védőnő átlagos fizetése 153 322 forintról mostanra 257 128 forintra nő, ami 43 százalékos emelkedést jelent. Hozzátette azt is, az idei költségvetésben 82 milliárd forint jut az egészségügyben dolgozók béremelésére, írja az MTI.

Az államtitkár azonban a kormányzati kommunikációhoz hűen bár a pozitív tényeket megemlítette, az árnyoldalakat elegánsan kihagyta a sajtótájékoztatóból.

Miszerint a 33 ezer forintos emelést bruttóban kell érteni, mindemellett szeptember elseje óta nőttek a védőnők terhei.

A korábbi négyről hétre emelték a kötelező védőnői ellenőrzések számát és adminisztrálniuk kell azokat a kérdőíveket, amit a szülők a baba állapotáról töltenek ki.

A Magyar Nemzet a hírrel kapcsolatban megemlíti, hogy míg a védőnők bére ezáltal csekély mértékben növekedik csak, addig egy fideszes törvényjavaslatnak köszönhetően a sportklubbok mentesülnének az iparűzési adó és a hivatásos sportolók bére után fizetett egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás alól, csapatonként így akár 150 milliós plussz összeghez is juthatnak. Valljuk be, ez a pénz jól jönne az egészségügynek is.