"Magyar ápolót a magyar beteg mellé"

Hogyan menthető meg az egészségügy?

Eközben a kormányközeli oligarchák bevásárolják magukat az egészségügybe, hisz amíg ők biztonságban vannak kit érdekel, hogy Borsodban lassan háziorvost sem találni.

Az orvostanhallgatók tömegével mennek külföldre, sokan már a rezidensképzést sem idehaza végzik el. Miközben ezáltal egyre nagyobb teher nehezedik az itthon maradt egészségügyi dolgozókra, bérezésükben ez nem köszön vissza. Lehet az orvos szakma hivatás, de óriási elszántság kell ahhoz, hogy a túlórák mellett, az emberi életekért való felelősség súlya alatt még a biztos megélhetés miatt is aggódni kelljen.

Az elmúlt hat évben hatezer orvos hagyta el Magyarországot, az egészségügy pedig az összeomlás szélén áll.

A Magyar Orvosi Kamara Országos Felügyelő Bizottságának elnöke Dr. Gyenes Géza lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy az alacsony bérek miatt hagyják el sokan az országot. Vannak akik már évek óta külföldön élnek és ott alapítottak családot, ami miatt nem is fontolgatják a hazatérést. A fiatal orvosokat azonban, akiknek 50 százaléka játszik a kivándorlás gondolatával, még itthon lehetne tartani, ha megfelelő bérezésben részesülnének.

"A kormány folyamatosan lerohasztja az egészségügyet"

A címben olvasható állítást igazolja, hogy üzleti megfontolásból kormányközeli oligarchák vásárolják be magukat a magánegészségügybe, és nem érdekli őket, hogy hányan nem tudják megfizetni az egészségügyi szolgáltatásokat. Erről is beszélt Dr. Gyenes Géza a Magyar Orvosi Kamara Országos Felügyelő Bizottságának az elnöke portálunknak, miután támogatta a béruniós kezdeményezést.

Most a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa, Dr. Lukács László György emlékeztet arra egy rövid videóban, hogy az egészségügyből minden más szektort meghaladó mértékben vándorolnak el a dolgozók, főként más EU-s országokba, a magasabb bérek miatt.

A politikus szerint a bérunió megoldást jelentene az egészségügy problémáira. Megelőzhető lenne, hogy az orvosok elhagyják pályájukat vagy hazájukat és a fiatalabb generáció számára is ösztönzés nyújthatna, hogy "belépjenek a hazai ápolásba".

A betegek védelme pedig biztosítva lenne, azáltal, hogy a magyar kórházakban és rendelőkben, nem csak a drága magánegészségügyi központokban, kellő orvos mellett megfelelő ellátást kaphatnának.