A Hosszú Katinka cégével kötött szerződések részleteit ki kell adni

A 24.hu hónapok óta szeretné tudni, hogy ki szerződött Hosszúékkal a Duna Aréna használatára.

A 24.hu szerint a Bp2017 Kft.-nél kellene lennie annak a szerződésnek, aminek alapján Hosszú Katinka és vállalkozása, az Iron Corporation használja a nyári vizes világbajnokságra megépített. Duna Arénát.

A lap korábban azért fordult a létesítmény vagyonkezelőjéhez, mert több mint fél év alatt sem sikerült kideríteniük, ki és milyen feltételekkel szerződött Hosszúékkal az aréna használatára, illetve milyen eljárásban választották ki a klubot az üzemeltetők. A 24.hu-nak azt sem sikerült megtudnia, hogy mennyit fizetnek Hosszúék az uszoda használatáért.

"Azaz sem a magyar kormány, sem az építtető, sem az üzemeltetési pályázatot kiíró nemzeti vagyonkezelő nem tudta vagy akarta megválaszolni, hogyan került az Iron Aquatics a Duna Arénába”

- írja a lap.

A Bp2017 Kft. azt állítja, egyetlen szerződést kötött Hosszúékkal: az Iron Corporation Kft.-vel állapodott meg arról, hogy 25 millió forintot fizet a budapesti vb népszerűsítéséért. A vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős állami cég közölte: más szerződést nem kötött Hosszúékkal.

A 24.hu szerint azonban a Nemzeti Sportközpontok állásfoglalása új megvilágításba helyezi az ügyet, ugyanis kiderült, ki az uszoda üzemeltetője, pedig eddig „még ez sem volt világos az illetékesek válaszának hiányában”. A lap szerint, ha a Bp2017. Kft az üzemeltető, csak ez a cég szerződhetett Hosszúékkal.

„Ha pedig még sincs ilyen megállapodás, akkor egy magánvállalkozás szerződés nélkül használ profitszerzésre egy közpénzen fenntartott és működtetett sportlétesítményt”

- írja a lap.

A 24.hu a NAIH-hoz fordult, amely rámutatott: a közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni gazdálkodásával, a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok pedig közérdekű adatok. Így a Bp2017 Kft.-nek ezek után ki kell adnia az igényelt adatokat.