Katalónia: függetlenségiek kaphatják a legtöbb szavazatot

A GAD3 közvélemény-kutató által 1233 ember megkérdezésével, október 30. és november 3. között készített és a La Vanguardia című barcelonai lap által ismertetett felmérés szerint a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), a Katalóniai Köztársasági Baloldal (ERC) és a Népi Egység (CUP) nevű párt 66-69 mandátumot szerezhet a 135 fős katalán parlamentben.

Egy másik felmérés, az NC Report által készített kutatás, melynek eredményét a La Razón című konzervatív lap ismertette, 65 mandátumot jósol a szakadároknak.

Katalóniában a madridi kormány rendkívüli intézkedésként oszlatta fel a helyi törvényhozást és a kormányt, miután a régió vezetése az október eleji alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította elszakadását Spanyolországtól. 

A menesztett kormány tagjait a többi között lázadással és hűtlen kezeléssel vádolják, nyolcan közülük előzetes letartóztatásba kerültek. Carles Puigdemont volt katalán elnök pedig kormányának négy tagjával együtt Brüsszelbe utazott, majd a spanyol igazságszolgáltatás európai elfogatóparancsot adott ki ellene, melyet jelenleg vizsgálnak a belga hatóságok.