Celeb műsorvezető lesz Vlagyimir Putyin kihívója?

Portré.

Kszenyija Szobcsak 5,3 millió követővel rendelkezik Instagramon (itt lehet nézegetni), az egyik legnépszerűbb orosz sztár. A lakosság 95 százaléka ismeri, ennél többen csak Putyinnal vannak tisztában. Ha a fotóit nézegetjük, eszünkbe sem jutna, hogy elnökjelöltként indul a jövő évi orosz választásokon, a liberális ellenzék vezető arcaként.

Divatbemutatók, szelfik, #mutimiteszel képek, sehol egy unalmas sajtótájékoztató vagy valamilyen senkit nem érdeklő protokolláris program. Szobcsak egy menő arc. Playboy-modell is volt, 2006-ban a magazin címlapján szerepelt, ő vezette a Big Brother orosz verzióját, saját parfümöt dobott piacra, de írt egy könyvet is. Na nem a politikáról.

„Hogyan házasodj egy milliomossal?”

 - címmel.

A hátoldalára még azt is odaíratta, hogy „elég oligarcha van körülöttünk”.

Az Independent úgy ír róla, mint az orosz Paris Hiltonról.

Az apja Putyin cimborája volt

Szobcsak édesapja kifejezetten jó barátságot ápolt Putyinnal, ezért is vádolják sokan azzal, hogy ő valójában a Kreml beépített embere. Anatolij Szobcsak Szentpéterváron volt polgármester. Putyin KGB-s felderítőként tért haza Drezdából, az összeomló Szovjetunióban épp munkát keresett. Korábbi jogászprofesszora ekkor már polgármester volt Oroszország második legnagyobb településén, Szobcsak szívesen adott neki állást a városházán, ezzel tulajdonképpen elindítva Putyint a politikai pályán.

Itt aztán ugrálva szedte a lépcsőfokokat a ranglétrán a későbbi orosz elnök. Először a háttérben tartotta a kapcsolatot a szentpétervári maffiával, de hamar alpolgármester lett belőle, valamint a gazdasági- és külkapcsolatokért felelős bizottság elnökévé vált.

Putyin egyre nagyobb hatalomra tett szert, ő döntötte el, hogy melyik külföldi cégeket engedik be a városba, de neki kellett megoldania az összeomlás utáni élelmiszerhiányt is. Kidolgozott erre egy programot: az állami tulajdonú nyersanyagokat orosz exportőrök között osztották szét, az eladásból származó bevételből élelmiszert importáltak. Ekkor készült az első dokumentumfilm Putyinról, „Hatalom” címmel, melyben az élelmiszerhiány felszámolásának hőseként mutatja be magát, pedig a szállítmányok jelentős része valamiért soha nem érkezett meg, ezért tüntetéseket is szerveztek az éhező emberek.

A városháza vizsgálatot indított az ügyben, de Szobcsak politikai lejáratásnak minősítette a vádakat és megvédte Putyint, pedig a szálak hozzá vezettek, sokak szerint több tízmillió dollárt nyúltak le fantomcégek segítségével az élelmiszerbizniszből.

Később közös ügye is volt Szobcsakkal. A város szerződést kötött egy építőipari vállalattal, az akkori szövetségi nyomozó szerint (Andrej Zsijkov) Szentpétervár 2,5 milliárd rubelt fizetett ki a cégnek, de a tervezett projekt soha nem készült el. Szerinte a pénzt Putyin és Szobcsak közösen tették zsebre az embereikkel, hogy aztán a spanyol Riviérán üdülőházakat építsenek.

Korrupciós vizsgálat indult az ügyben, de Putyinból közben elnök lett, ezért a főügyész az államfő érinthetetlensége miatt leállította a nyomozást.

Szobcsakról Moszkvába való költözése után sem feledkezett meg. A korábbi szentpétervári polgármester egyedül maradt, társai ellene fordultak, ráadásul újabb korrupciós vizsgálat indult és a városvezetői széket is bukta, tehát védtelen volt.

Itt van egy komoly összeesküvés-elmélet. Szobcsak az egyik kihallgatás után szívrohamot kapott, de Oroszországban nem akarták ellátni, ezért külföldre szállították magángéppel. Napokkal később Párizsban már teljesen egészségesen látták. Sokak szerint az egész egy szöktetés volt, melyben Putyin is segédkezett.

Anatolij Szobcsak végül 2000-ben halt meg szívinfarktusban, utolsó interjúi egyikében megerősítette, hogy remek vezetőnek tartja Putyint, aki elérzékenyült a temetésén és elismerte, hogy sokat köszönhet az egykori mentornak.

Ezek alapján nem is tűnik alaptalannak a vád, hogy Kszenyija a Kreml embere, akinek Putyin megengedi, hogy eljátssza az ellenzékit, és a háttérben egy komoly alku húzódik, de erről majd lejjebb.

Miért politizál?

Október végén a saját Youtube-csatornáján jelentette be, hogy elindul az elnökválasztáson. Szobcsak liberális, Oroszországban meg főleg annak számít, de nem csak a nyugatos bázisra hajt, hanem mindenkire, akinek elege van a lopásból. Szörnyűnek tartja az orosz egészségügyet és oktatási rendszert, a korrupcióval és a propagandával együtt.

„Elég a hallgatásból. Hónapokig gondolkoztam ezen...de szeretnék azok jelöltje lenni, akik mindenki ellen akarnak szavazni”

 - így lépett ki a porondra.

Ambíciói nem arattak osztatlan sikert, sokak szerint Putyin előbb lesz műsorvezető, mint Szobcsak elnök. Őt viszont nem tántorították el a negatív kommentek, Ronald Reaganhez hasonlította magát, aki színész karrier után lett az Egyesült Államok elnöke.

Tervei között szerepelt az is, hogy vezetéknevét megváltoztatja erre:

„Mindenki ellen”

Ezt azért csinálta volna, mert az orosz szavazócédulákon korábban szerepelt a „mindenki ellen” lehetőség is, ami az elitellenes szavazóknak adott opciót. Volt olyan is, hogy 5 százalékot kapott ez a rubrika.

Szlogenje így néz ki:

„Unja, hogy sok-sok éve Zjuganovra (orosz kommunista pártvezér), Javlinszkijre (a liberális Jabloko vezetője), Putyinra, és névtelen dublőreikre és helyetteseikre tudja leadni a voksát? Szeretné kinyilvánítani a véleményét, de kedvenc jelöltje nem indulhatott a választáson? Vagy éppen csak nincs jelöltje? Akkor szavazzon Szobcsakra!”

Fiatalként nem érdekelte a politika, sőt, kifejezetten idegesítette a protokolláris életmód, amit apja miatt követtek. Putyinra is emlékezett azokból az időkből, megjegyezte, hogy tőle soha nem kapott jégkrémet, pedig apja más barátaitól igen. Anatolij halála után Moszkvába költözött, ahol politikatudományt tanult. Az egyetem után óriási partizásba kezdett, sokszor volt bulvárlapok címlapján és általában csak befolyásos férfiakkal volt hajlandó barátkozni. Neve a szex és a híresség szinonímája volt ekkoriban.

Igazi celebként funkcionált, botrányhős felfogással. Kijelentette, hogy neki tök mindegy, hogy mit gondolnak róla, az a lényeg, hogy pénzt keressen belőle. A Forbes szerint 2011-ben 2,8 millió dollár volt a vagyona, aztán kirúgták az állami televíziótól a kormánykritikus megszólalások miatt, amiket 2011-ben kezdett el hangoztatni.

Innen egyenes út vezetett a politizáláshoz. A menesztés után az orosz ellenzéki csatorna, a TV Dozsgy műsorvezetője lett.

2011 év végén százezres moszkvai tömeg előtt kormányellenes beszédet mondott, később rendszeres résztvevője volt a tüntetéseknek. Ezzel már komolyan felrántotta a hatalom idegeit, ezért 2012 júniusában rendőrök jelentek meg a luxusapartmanjánál. Több mint egymillió dollárt foglaltak le nála, a vád szerint ebből finanszírozta a demonstrációkat. Később viszont legyőzte az államot, jogi úton visszaszerezte a pénzt.

A Kreml embere?

Apja és Putyin barátságát fent már érintettük, ez a vádak egyik alapja. Édesanyja, Ljudmila Naruszova szenátor az orosz parlament felsőházában. Egyes pletykák szerint az orosz elnök a keresztapja, de ezt cáfolta.

A Vedomosztyi üzleti lap szerint Putyinék nem szeretnék, hogy alacsony legyen a részvétel a választáson, ezért saját maguk építenek fel egy női jelöltet, aki újabb embereket vihet az urnákhoz, de valós esélye nincs, mert az elnök támogatottsága minden mérés szerint 80 százalék körül áll.

A New Times már az alku tárgyát is megpróbálta kitalálni és arra jutottak, hogy Szobcsak ígéretet kapott a Russia Today vezetői székére és az állami tévés visszatérésre, ha hajlandó a liberális ellenzék élére állni.

Sokan azt is sejteni vélik, hogy Szobcsak a Kreml segítségével gyűjtheti össze az induláshoz szükséges támogatást. Ehhez Oroszországban egy parlamenti párt kell, vagy 300 ezer aláírás 40 régióban. Ez nagyon sok, de azt mondta, hogy ötmilliós Insta-tábora van, szóval magától is össze tudja gyűjteni.

A Politico azt írja Kirill Rogov elemző szavait idézve, hogy Szobcsak jelöltsége akkor válhat terhessé a Kreml számára, ha 15 százalék feletti támogatottságot szerez.

Azt már közölte Putyinnal, hogy indul ellene. A Kremlben forgattak dokumentumfilmet az apjáról, ekkor találkozott az elnökkel és a szemébe mondta, hogy mi a helyzet.

„Azt mondta, mindenki saját maga hozza a döntéseit, de vállalni is kell értük a felelősséget. Nem tudom, pontosan mit értett ezalatt.”

Úgy emlékszik, hogy Putyin nem igazán örült a jelöltségének.

Azt viszont már tisztázta, ha Alekszej Navalnij, a legerősebb ellenzéki politikus indulhat az elnökválasztáson, akkor ő visszalép. Ebből viszont úgy tűnik, hogy nem a Kreml kezére játszik, mert az orosz vezetés minden eszközt bevet Navalnij ellehetetlenítésére, akit azért gyűlöl ennyire Putyin, mert előszeretettel nyomoz a kormány korrupciós ügyei után.

Az, hogy már 2011-ben is aktív volt az ellenzéki tüntetéseken, szintén azt mutatja, hogy nem a Kreml ötlete volt az ő színre lépése. Navalnijjal annyira nincsenek jóban, Szobcsak kifogásolta, hogy a politikus monopolizálja az ellenzékiséget. Navalnij így nyilatkozott róla:

"A Kreml tökéletes karikatúrája egy liberális jelöltről."