Az osztrák elnöknek nagyon nem tetszene egy euszkeptikus külügyminiszter

Viszont semmit sem tudna tenni ellene.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt ugyanis továbbra sem tudott megegyezni a külügyminiszter személyét illetően.

Ugyan az viszonylag gyorsan eldőlt, hogy

az FPÖ vezetheti a belügyi tárcát - ha minden igaz, a pozíciót maga Heinz-Christian Strache pártelnök töltheti be -, a Néppárt pedig a pénzügyet húzta be magának, de a külügyi poszt továbbra is vita tárgyát képezi.

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, az ÖVP Elisabeth Köstingert, a Néppárt főtitkárát látná legszívesebben a minisztérium élén, a párt elnöke, Sebastian Kurz pedig örömmel helyezné nyolc évnyi uniós képviselői tapasztalattal rendelkező, nyugaton jól beágyazott bizalmasát ebbe a kulcspozícióba.

Kurz "titkos fegyvere" lehet az új osztrák külügyminiszter

Az osztrák Kurier október 17-i cikkében azzal foglalkozott, hogy mely ÖVP-s politikusoknak van a legnagyobb esélye bekerülni az új kormányba. A lap elsőként említette a 38 éves Ellie (Elisabeth) Köstingert, aki a Néppárt főtitkáraként „tökéletesen menedzselte" Sebastian Kurz kampányát, és maximálisan élvezi a leendő kancellár bizalmát.

Már csak azért is, mert egy euszkeptikus FPÖ-s politikus komoly konfrontációt eredményezhetne az Európai Unióval.

Ezt pedig Kurz mindenképp szeretné elkerülni, már csak azért is, mert ebből belpolitikai feszültségek is adódhatnának Alexander Van der Bellen elnökkel, aki határozottan ellenzi, hogy Heinz-Christian Strache pártja kaparintsa meg a széket.

Bár az államfő pozíciójának szimbolikus volta miatt nem akadályozhatja meg az esetleges kinevezést, késleltetheti azt.

Az egykori kihívó lehet az esélyes

Külön pikantériát ad a dolognak, hogy a külügyi pozícióra a tavalyi elnökválasztás másik versenyzője, a szabadságpárt alelnöke, Norbert Hofer lehet esélyes, akit bár inkább reálpolitikai hozzáállás jellemez, Európában nem rendelkezik túl jó renoméval a tömeges bevándorlást bíráló kijelentései miatt.

Formálódik a politikai domborzat

A külügyminisztériumért cserébe a Néppárt az oktatási tárcát kaphatná meg, ami valljuk be, közel sem olyan fajsúlyos tétel, mint az előbbi, de nem biztos, hogy Kurzéknak túl sok választása marad, mivel az FPÖ nagyon is jó zsarolási pozícióval rendelkezik.

Strache pártja hatalmasat nyerne két fontos minisztérium megszerzésével, így nem valószínű, hogy harc vagy komolyabb kompenzáció nélkül hajlandóak lesznek lemondani a lehetőségről, ami viszont meg is akaszthatja az eddig pozitív légkörben zajló, szakmai alapon zajló koalíciós tárgyalásokat.

Ugyanakkor Kurz sem lenne teljesen tehetetlen egy FPÖ-s külügyminiszter mellett, hiszen kancellárként az uniós ügyek intézését saját hatáskörbe vonhatja, bár ebben az esetben is igen jelentős presztízsveszteséget kellene elkönyvelnie.

Az osztrák sajtó ugyanakkor azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy ebben az esetben a Néppárt elnöke egy új diplomáciai csúcsminisztériumot hozna létre, a külügy pedig ennek alárendeltségében működne, kvázi adminisztratív jelleggel, ezt pedig már nyugodtan vezethetné Hofer.

Orbánék figyelmébe: az osztrákoknál nem szórják majd értelmetlenül a pénzt

A mai tárgyalási forduló fő programpontja az FPÖ által kezdeményezett büdzséfeltárás volt, ennek keretében a két tárgyalódelegáció az osztrák pénzügyminisztérium szakértőivel egy asztalnál vesézte ki: mennyit és mire költ az osztrák állam? A mai napon találkozott először hivatalosan az osztrák választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós tárgyalódelegációja a bécsi Palais Niederösterreich-ban.