Óriási pénz van a Fidesz migránsaiban

155 500 000 000 000 forintocska. Legalább.

Több hónapnyi titkolózás után a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) megtörte a csendet, és megosztott egy adatmorzsát Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselővel. A politikus közérdekűadat-igénylésére válaszolva a BMH közölte, hogy 6211 külföldi jegyzett le a közvetítő magáncégeken keresztül letelepedési magyar állampapírt, vagyis ennyien kaptak letelepedési engedélyt a programon keresztül - írja a Magyar Nemzet. 

Ezek azonban nem a végleges adatok, mivel a hivatal nem közölte a családegyesítés útján kiosztott engedélyek számát. Demeter Márta egy korábbi adatigényléséből tudható, hogy több mint 13 ezer külföldi juthat – a befektető külföldi állampolgár jogán – letelepedési engedélyhez. Az biztos, hogy 10 ezren már megkapták, de 3600 külföldi családtag sorsa kérdéses. Ha minden kérvényező sikerrel jár, akkor több mint 19 ezer bevándorlónak adott az Orbán-kormány magyar letelepedési engedélyt, vagyis 14-szer többnek, mint amennyit – 1294 fő – az Európai Bizottság kért Magyarországtól az uniós szolidaritás jegyében, amit egyébként Orbán Viktor kormányfő is megszavazott Brüsszelben.

A családegyesítés a nemzetközi szokásjog szerint a házastársra és a háztartásban élő kiskorú gyermekekre vonatkozik, az Orbán-kormány a letelepedési programban ezt a nagykorúakra is kiterjesztette úgy, hogy nem követelte meg az együttlakást, sőt a nagyszülőkre is vonatkozik.

Magyarul egy 300 ezer eurós kötvény vásárlásával akár nyolc bevándorló is letelepedési engedélyt kaphatott Magyarországon. Ebben az esetben fejenként 4,8 millió forintot kellett a letelepedésért fizetni.

Az igazi nyertesek valójában a közvetítő – zömmel offshore - Fidesz-közeli cégek. Ők jegyezhették le az államkötvényt, így náluk landolt a papírok után fizetett kamat és a szolgáltatási díj is. Az offshore cégek 145,9 milliárd forint bevételre tettek szert, és ehhez jön az a 9,6 milliárd forintnyi nyereség, amelyet Habony Árpád, a kormányfő informális tanácsadójának és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek az ügyvédje, Kosik Kristóf zsebelt be, miután csak a Kosik Ügyvédi Iroda vehette át az elkészült okmányokat, fejenként ötezer euró díjért cserébe. Összesen tehát 155,5 milliárd forint bevételt hozott a kötvényprogram a kormányközeli szereplőknek - írja a lap.

Az országnak - vagyis az adófizetőknek - azonban legalább 575 milliárd forintot kell visszafizetni:

A kormány hallgat, miközben 575 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket bevándorlóknak

A választások közeledtével egyre kínosabb és kellemetlenebb téma a Rogán Antal által kitalált és levezényelt letelepedésikötvény-program.Odáig jutottunk, hogy még arra a kérdésre sem hajlandóak válaszolni a kormány tagjai, hogymiért nem szüntették meg a letelepedési kötvényprogram újraindítását lehetővé tevő jogszabályi keretet? Illetőleg mikor kívánják újraindítani a kötvények értékesítését?(Ezekről egyébként az MSZP-s Mesterházy Attila érdeklődött a kabinetnél).